Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mahle

Njemački gigant otpušta 170 radnika u Sloveniji i proizvodnju seli u BiH

mahle
Foto: Screenshot

Nedavno je građevinska kompanija Baupartner Lukavac saopštila da je završila izgradnju fabrike MAHLE Electric Drives Bosnia. Tvornica se prostire na 30.908 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i 37.600 kvadratnih metara vanjskog prostora

Kompanija Mahle iz Šempetra, koja zapošljava 1.800 ljudi, otpustit će radnike zbog preseljenja proizvodnog programa startera u Bosnu i Hercegovinu.

U 2024. godini ukida se 170 radnih mjesta, potvrdili su za portal 24ur.com u šempeterskoj kompaniji.

“Kako bi osigurao dalji rast automobilske industrije i zaštitio buduću konkurentnost, Mahle jača svoje proizvodne kapacitete u Šempetru kod Gorice. No, kako bi se postigao taj cilj, kompanija mora optimizirati proizvodne kapacitete”, objasnili su.

Proizvodni program startera koji se proizvode za pokretanje svih vrsta motora s unutarnjim izgaranjem bit će preseljen iz Šempetra pri Gorici u novu fabriku u Aleksandrovcu u Bosni i Hercegovini. Selidba je već počela.

Nakon početnih prilagodbi radnih mjesta koje su već provedene, daljih 170 radnih mjesta povezanih s proizvodnjom biće ukinuto 2024. godine, dodali su iz nekadašnje Letrike, koju je 2014. godine preuzeo njemački Mahle.

Nedavno je građevinska kompanija Baupartner Lukavac saopštila da je završila izgradnju fabrike MAHLE Electric Drives Bosnia. Tvornica se prostire na 30.908 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i 37.600 kvadratnih metara vanjskog prostora.

Podsjećamo, MAHLE Electric Drives Bosnia potpisao je ugovor s Baupartnerom o izgradnji fabrike u novembru 2022. godine. MAHLE Electric Drives Bosnia ulaže 20 miliona eura u fabriku, navodi se u ranijem saopštenju opštine Laktaši. Očekuje se da će fabrika zapošljavati oko 900 radnika.

Završen je jedan od većih proizvodno-poslovnih objekat u Bosni i Hercegovini za kompaniju Mahle Electric Drives Bosnia.🔑🏭 Naša posvećenost vrhunskom kvalitetu i efikasnosti došla je do izražaja kroz ovaj objekat na kojem smo radili sve od idejnog rješenja, glavnog projekta i na kraju Ključ u ruke.Proizvodno-poslovni objekat se prostire na 30.908 m2 unutrašnje prostora i 37.600 m2 vanjskog uređenja!👷‍♂️ Stručnost i posvećenost detaljima doveli su do stvaranja prostora koji inspiriše produktivnost i inovaciju. Hvala našem timu i svim saradnicima koji su doprinijeli uspješnom završetku ovog projekta!Gradimo za budućnost!

Posted by Baupartner on Friday, January 19, 2024