Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove drobilice za banovićki rudnik (VIDEO)

RMU

Ugovor za nabavku drobilica potrebnih za transportni sistem banovićkog Rudnika mrkog uglja vrijedan devet miliona KM potpisan je danas između tog rudnika i konzorcija na čijem čelu je firma TTU energetik Tuzla.

Menadžment kaže da povlači poteze u cilju povećanja proizvodnje, a da im je cilj u 2021. godini, zavisno od potreba tržišta, ostvariti proizvodnju i do tri miliona tona uglja.

Ukupne investicije potrebne za podizanje kapaciteta u tom rudniku kreću se između 120 i 140 miliona KM. Potpisivanje Ugovora za drobilice dio je ovogodišnjih 50 miliona KM investicija u taj sistem.

– Mi smo već završili postupak javne nabavke za bagere, u vrijednosti od 14 miliona, i oni dolaze u februru, drobilice bi trebale doći krajem aprila i u maju iduće godine. U martu dolazi i mašina za separaciju. TTU je dobio posao od devet miliona i vrši montažu na površinskim kopovima, kada sve to saberemo ove godine će biti oko 50 miliona u ovoj godini – kazao je direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Konzorcij s kojim je Rudnik potpisao ugovor o nabavci drobilica čine Rudarski institut, TTU energetik Tuzla, Remex kao zastupnik njemačke firme TAKRAF i Deling Tuzla.

– Mi ćemo samo na osnovu baznog projekta koji će uraditi TAKRAF uraditi glavni projekt, sve proizvesti, kupiti samo ono što se ovdje ne može proizvesti, kompletirati i pustiti u pogon – rekao je generalni direktor i vlasnik ”Deling” Tuzla Omer Delalić.

S potpisanim ugovorom u Banovićima i TTU energetik Tuzla se, sa svojih trenutno uposlenih 168 radnika vraća u prijeratnu formu.

– Mi smo još jednom dali pečat na transportne sisteme i kompletnu rudarsku opremu – istakao je direktor TTU energetik Tuzla Almir Zulić.

U Konzorciju, potpisniku ugovora, angažovano je više od 600 radnika i do 150 inženjera kojima će idejnu potporu dati, odnosno bazno projektovanje izvršiti firma TAKRAF iz Njemačke čiji predstavnik je prisustvovao svečanom činu potpisivanja ugovora o nabavci drobilica za Rudnik koji će u transportni sistem u 2019. investirati još blizu 80 miliona KM.