Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalna partnerstva

Novi projekat EU u BiH: Posao za najmanje 600 osoba

20220420_133112

Projekat težak 4 miliona eura realizuje Međunarodna organizacija rada u BiH. Obuka za najmanje 1600 nezaposlenih osoba

U Sarajevu je danas predstavljen projekat Evropske unije u BiH „Lep II – nove prilike za nova radnja mjesta“ koji realizuje Međunarodna organizacija rada.

Riječ je o projektu „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura.

Cilj projekta je da osigura kreiranje i sprovedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba. Očekuje se da će najmanje 600 osoba biti zaposleno nakon obuke.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da je nezaposlenost jedan od gorućih problema u BiH a zbog čega pogotovo mlađi ljudi napuštaju državu. Poseban problem, naglasio je, predstavlja nesrazmjer između vještina i potreba koje se nude na tržištu rada.

Upravo ovakvim projektom, naglasio je Sattler, pokušat će se popuniti praznine ovog tipa koje postoje na tržištu rada.

Naglasio se da se ovaj važan projekat EU fokusira na zanimanja koja su u BiH na neki način u prednosti, a to je IT sektor, drvoprerađivački i poljoprivredni sektor.

Amra Selesković, projektna koordinatorica Međunarodne organizacije rada u BiH, izrazila je zahvalnost EU za ove projekte naglasivši kako su očekivanja da se od novih 20 lokalnih partnerstava razvija 40-ak programa koji se tiču zapošljavanja.