Prijedor

Odgađa se otpuštanje 300 zaposlenih u “ArcelorMittalu”

ArcelorMittal Prijedor

Kompanija želi riješiti otvorena pitanja sa Vladom Republike Srpske koja trenutno stoje na putu dugoročne, održive budućnosti za našu proizvodnju željezne rude u Prijedoru

Rukovodstvo kompanije „ArcelorMittal“ Prijedor saopćilo je da se odluka o smanjenju broja zaposlenih za oko 300 u ovoj kompaniji koja se bavi eksploatacijom željezne rude, privremeno odgađa, dok se, kako su saopćili, održavaju novi sastanci s Vladom Republike Srpske.

Otpuštanja su trebala stupiti na snagu 1. septembra, ranije je najavljeno.

– Kompanija želi riješiti otvorena pitanja sa Vladom Republike Srpske koja trenutno stoje na putu dugoročne, održive budućnosti za našu proizvodnju željezne rude u Prijedoru, ali je jasno dala do znanja da bez zadovoljavajućih rješenja tih pitanja nemamo drugog izbora osim da smanjimo svoje trenutne operativne kapacitete i, nažalost, našu radnu snagu u ArcelorMittalu Prijedor – navodi se u saopćenju iz kompanije „Miittal“.

Ranije je saopćeno da “ArcelorMittal” Prijedor od 1. septembra smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih za 300.

-Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru ‘Arcelor Mittal’ je morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu. Očekuje se da će novi plan biti u primjeni od 1. septembra 2019. godine. Ove suštinske mjere će neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u ‘Arcelor Mittalu’- saopćeno je u maju iz “Mittala”, koji zapošljava oko 800 radnika.