Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provedena istraga

Štiteći Stašu Košarca Sekretarijat PS BiH prekršio zakon

parlament bih stasa viljamovka

Na koji način ovaj državni parlamentarac stvorio i razgranao biznis od prodaje rakije koju reklamira kao “prirodnu”, napravljenu od “najfinijeg voća”, koja se peče “u bakarnom kazanu, po običajima koje njegova porodica dugo čuva i njeguje”…

Sekretarijat Parlamentarne skupštine (PS) BiH postupio je suprotno zakonima i pravilnicima, derogirajući sami Zakon o slobodi pristupa informacijama tako što je izbjegao da odgovori (nije odgovorio) na konkretna pitanja Inforadara u vezi sa troškovima reprezentacije poslanika Staše Košarca.

Ovo je, u najkraćem, nalaz i mišljenje Ombudsmena za ljudska prava BiH, kojima se naš portal obratio nakon što su u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, očito i s namjerom, zaštitili šefa Kluba poslanika SNSD-a Stašu Košarca ne želeći odgovoriti na konkretna pitanja Inforadara o njegovim troškovima reprezentacije u ekskluzivnim i “namjenskim” restoranima.

Naime, naš portal je 10. juna ove godine objavio priču: “‘Tradicija’ s ekstrakt dodatkom: Košarac stvorio biznis od prodaje rakije sumnjive kvalitete i korištenja uticaja”, u kojom smo istražili kako je i na koji način ovaj državni parlamentarac stvorio i razgranao biznis od prodaje rakije koju reklamira kao “prirodnu”, napravljenu od “najfinijeg voća”, koja se peče “u bakarnom kazanu, po običajima koje njegova porodica dugo čuva i njeguje”, iako je analiza u referentnom laboratoriju potvrdila da je ova rakija sve samo ne to – jer Košarac koristi ekstrakt dodatke!

Ostalo je nejasno od kojih ili tačnije čijih “najfinijih voćki” Košarac peče svoj proizvod s obzirom da na svom imanju u Tilavi, na kojem se navodno odvija kompletan proces, ne postoji dovoljan broj voćki ni za proizvodnju za kućnu upotrebu, a kamoli masovnu distribuciju. O pogonima za destiliranje da i ne govorimo.

Faksimil laboratorijske analize koja je potvrdila pisustvo ekstrakta u Košarčevoj “prirodnoj domaćoj” rakiji (FOTO: inforadar)

 

 

Tokom istraživanja, dakle, došli smo do pouzdanih saznanja da Košarac obilato koristi svoj politički položaj i moć kako bi dodatno pospješio prodaju svog proizvoda tako što u restoranima President u Banjoj Luci, Termag na Jahorini, Vinoteka u Sarajevu te Toplik u Istočnom Sarajevu, organizira službene ručkove i večere za strane delegacija i druge visoke zvanice.

Upravo su ovi restorani “prijatelji” Moje rakije (Košarčevih proizvoda) te u zamjenu za reklamiranje i prodaju ovog “vrhunskog” proizvoda sa ektrakt dodacima restorani na ime troškova reprezentacije ubiru unosne prihode, tako i od državnih zvaničnika, odnosno poreskih obveznika ove zemlje.

Kako bismo provjerili tačnost ovih informacija, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama obratili smo se na službeni mail sekretaru Zajedničke službe PS BiH Adnanu Vehaboviću s upitom da li je zastupnik Staša Košarac u periodu 2014. – mart 2019. imao troškove na ime reprezentacije i u jednom od navedenih objekata – i koliko su oni iznosili.

U predviđenom zakonskom roku od 14 dana nismo dobili nikakav odgovor na upit, te smo se ponovo obratili ovoga puta na mail Sekretarijarta, s istim pitanjima. Ovaj put smo, pred sam istek zakonski predviđenog roka (ukupno smo čekali 28 dana), dobili reakciju iz Sekretarijata koja je bila ništa drugo do izbjegavanje odgovora, zaštita samog Košarca i izrugivanje novinarskoj profesiji.

Faksimil “odgovora” iz Parlamentarne skupštine BiH kojim je eskivirano pokazivanje podataka i informacija koje smo tražili u skladu sa zakonom

Reakcija je bila potpisana od Rukovodioca sektora za finansije Radomira Marjanovića u kojoj je – umjesto odgovora na naša pitanja – stajalo samo kratko obrazloženje da Staša Košarac kao šef kluba poslanika SNSD-a “ima pravo” na korištenje sredstava za eksternu reprezentaciju, što nije nikad bilo upitno, niti smo tražili takvu vrstu informacije.

Zbog očite namjere prikrivanja podataka i institucionalne žaštite državnog parlametarca, čiji troškove reprezantacije u restoranima “prijateljima” njegovih proizvoda očito nisu dostupni javnosti, Inforadar je pokrenuo spor pred institucijom Ombudsmena za ljudska prava,

Nakon tri mjeseca istrage Ombudsmeni su, “u svrhu otklanjanja uočenih povreda ljudskih prava zaštičenih Ustavom BiH i međunarodnim sporazumima koji čine sastavni dio Ustava, na osnovu člana 32. Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH”, Sekretarijatu Parlamenta naložili da odmah postupi po žalbi Inforadara, omogući pristup informacijama i ispoštuju zakone koji iz ovoga proizilaze (a koje su grubo povrijedili).

Faksimil dijela nalaza Ombudsmena kojim je utvrđeno da je Sekretarijat derogirao i prekršio zakone pa tako i Zakon o slobodi prostupa indormacijama

Sekretarijatu PS BiH i ljudima koji štite Košaraca također je naloženo da u roku od 20 dana instituciju Ombudsmena obavijeste o načinu izvršenja njihove preporuke.