Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poljoprivrednika

Otkupljivači mesa u BiH brane interes uvoznih lobija

meso mesnica

Zaštita domaće proizvodnje, kako navode, jeste i treba biti prioritet države i drago im je da su se usljed višemjesečnih pritisaka stvari konačno pokrenule s mrtve tačke

U vezi s današnjim “sinhronizovanim” nastupima otkupljivača i prerađivača mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, Udruženje poljoprivrednika FBiH smatra da se radi o gruboj manipulaciji i pokušaju da se odbrane privatni interesi određenih uvoznih lobija, saopćilo je to udruženje.

Zaštita domaće proizvodnje, kako navode, jeste i treba biti prioritet države i drago im je da su se usljed višemjesečnih pritisaka stvari konačno pokrenule s mrtve tačke.

– Prije svega, želimo naglastiti da su se danas za riječ javili isključivo otkupljivači i prerađivači, koji umjesto da koriste domaće resurse, radije uvoze meso krajnje sumnjive kvalitete i često nepoznatog porijekla. Zbog tih i takvih, na stolovima građana BiH zvaršavaju proizvodi znatno gore kvalitete od onih koje nude domaći poljoprivrednici. Trebamo napomenuti da su mnogi od tih proizvoda prodavani kao ‘domaći’ iako je u njihovom slučaju domaća samo vlasnička struktura firme koja je uvezeno meso otkupila i preradila – navodi se u saopćenju.

Pokušaj plašenja javnosti povećanjem cijena je zapravo vapaj otkupljivača i prerađivača da prihod koji ubiru zahvaljujući takvim nepoštenim praksama ostane netaknut, smatra Udruženje poljoprivrednika FBiH i dodaje da se pritom ovi subjekti ne obaziru ni na ogroman trgovinski deficit Bosne i Hercegovine ni na propast domaćih poljoprivrednika, odlazak mladih sa sela i sve izraženiji gubitak radnih mjesta u sektoru poljoprivrede.