Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USAID

Otvoren poziv za tehničku podršku kompanijama sa dijasporskim učešćem

diaspora invest
Foto: USAID

Projekt traži kompanije koje imaju suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu ili su se vratili u posljednjih pet godina. Podrška se također odnosi na preduzeća koja imaju dokazivu poslovnu vezu s bh. dijasporom

U okviru redovnih aktivnosti USAID projekta “Diaspora Invest” otvoren je poziv kompanijama da se prijave za tehničku podršku i poslovno savjetovanje. Poziv je otvoren za sva mirko, mala i srednja preduzeća (d.o.o) osnovana u posljednjih šest godina, a koja razvijaju proizvode i usluge u Bosni i Hercegovini, a imaju poveznicu sa bh. dijasporom.

Kroz različite oblike podrške, USAID-ov projekt “Diaspora Invest” nastoji ojačati kapacitete kompanija, pomoći im u prevazilaženju izazova i uspješnom pozicioniranju na tržištu. USAID projekt “Diaspora Invest” pruža tehničku podršku angažovanjem stručnjaka i konsultanata za specifične potrebe kompanija.

Podrška obuhvata različite aspekte uključujući savjetovanje o poslovnim modelima, skaliranju proizvoda, privlačenju investicija, kao i obuku i edukacije za zaposlenike.

Također, Projekt asistira u optimizaciji proizvodnih procesa, certifikaciji proizvoda, te upravljanju lancima snabdijevanja.

USAID Projekt ”Diaspora Invest” kroz program tehničke pomoći pomaže i u unapređenju kvaliteta proizvoda, razvoju brenda i pristupu novim tržištima.

Ostali oblici podrške uključuju savjetovanje o poboljšanju usluga, marketingu i brendiranju, kao i podrška u implementaciji međunarodnih standarda kvaliteta.

Projekt nudi i  razvoj uspješnih priča, unapređenje web-stranica i optimizaciju e-prodaje, itd. Prije same implementacije specifičan oblik podrške biće usaglašen sa kompanijom koja aplicira.

-USAID projekt “Diaspora Invest” prepoznaje značaj angažmana dijaspore u jačanju ekonomskog rasta i razvoja BiH – napominju iz Projekta.

Kroz te aktivnosti, Projekt pruža sveobuhvatnu podršku start-upovima i mladim kompanijama, omogućavajući im da iskoriste potencijale koje nude globalne poslovne veze.

-Fokusiranjem na firme koje imaju suvlasnički udio građana BiH iz dijaspore ili dokazive poslovne veze s dijasporom, projekt nastoji stvoriti održive poslovne modele koji će generisati nova radna mjesta i unaprijediti konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu.

Uključivanje dijaspore kao strateškog partnera donosi inovativne pristupe i najbolje prakse iz inostranstva, čime se osigurava dugoročni uspjeh i stabilnost kompanija.

Projekt traži kompanije koje imaju suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu ili su se vratili u posljednjih pet godina. Podrška se također odnosi na preduzeća koja imaju dokazivu poslovnu vezu s bh. dijasporom.

Zainteresovane kompanije trebaju dostaviti upit sa nazivom kompanije, kontakt podacima i vrstom veze s dijasporom, uključujući ideju kako tehnička podrška može doprinijeti razvoju poslovanja.

Naredna evaluacija prijava zakazana je za 21.06.2024., a sve zainteresovane kompanije trebaju popuniti aplikaciju na ovom linku.

Program tehničke pomoći pruža kompanijama priliku da dobiju savjete i podršku od iskusnih stručnjaka i konsultanata. Ovaj sveobuhvatni pristup omogućava firmama da se suoče s ključnim izazovima, poboljšaju svoje operacije i strategije, te se uspješno pozicioniraju na tržištu.

Kroz edukacije, savjetovanja i konkretne intervencije, kompanije mogu unaprijediti kvalitet svojih proizvoda i usluga, optimizirati proizvodne procese i efikasnije upravljati resursima. Sve ovo doprinosi stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja koje motiviše daljnja ulaganja i inovacije, čineći Bosnu i Hercegovinu atraktivnim tržištem za poslovne aktivnosti, poručuju iz USAID-a.