Biznis

snimci iz zraka

Ovako izgledaju radovi na dionici autoputa od Tarčina do Ivan planine (VIDEO)

03/12/2020

Tunel Ivan se probija sa obje strane pa se spajanje očekuje na jesen 2021. godine

Do planiranog okončanja radova na dionici autoputa Tarčin – Ivan ostalo je 17 mjeseci, a novi snimci iz zraka pokazuju dosadašnji napredak na pojedinim dijelovima.

Dionica Tarčin – Ivan duga je 6,9 kilometara, i čine je dva dijela. LOT 1 je dužine 4,9 kilometara i kreće od Tarčina do ulaza u Tunel Ivan, a LOT 2 je sam Tunel Ivan dužine 1.760 metara sa dijelovima otvorene trase u dužini od 150 metara.

Tunel Ivan se probija sa obje strane pa se spajanje očekuje na jesen 2021. godine.

Kada se dionica završi, na LOT-u 2 pored Tunela Ivan i dijelova otvorene trase građani će imati i privremenu spojnu cestu sa magistrale na koju će biti smješteno bočno naplatno mjesto. Spoj će biti dugačak 700 metara i nalazit će se kod Bradine.

Na LOT 1 su mostovi Raštelica 1 dužine 518 metara i Raštelica 2 s dužinom 609 metara. Oni se nalaze na zahtjevnim mjestima i potrebno je 16 do 17 mjeseci da se izgrade. Pored toga planirana su četiri potputnjaka, jedno odmorište i sanacija i izrada lokalne infrastrukture puteva, podaci su Autocesta FBiH.

Radovi izgradnje poddionice Tarčin-Ivan se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije od 23,1 milion eura.

Rok za završetak kompletne autoceste od Tarčina do Bradine je kraj maja 2022. godine, a izvođači radova su Euro-Asfalt d.o.o. i Granit AD Skopje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.