Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pelet će biti još skuplji: Ima ga dovoljno, a prodaje se na “kašičicu”

pelet

Na tržištu BiH vlada potražnja za peletom kao za „suhim zlatom“, a cijena je u odnosu na godinu ranije čak duplo veća i tona košta i više od 500 maraka. Razgovor na tu temu izbjegavaju i proizvođači i trgovci ovim energentom, ali kažu da cijenu diktira potražnja, piše Blic.

Međutim, upućeni sumnjaju da je kriza vještačka, da peleta ima dovoljno i da se prodaje na „kašičicu“, te da se čeka da bude još hladnije pa da još dignu cijenu peletu.

Proizvođači optužuju trgovce da su ljetos kupovali pelet po vansezonskim cijenama, a da ga sada na domaćem tržištu prodaju po znatno višim.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, Lazo Šinik, kaže da ne isključuje mogućnost „negativnih oblika proizvođača peleta“.

– Međutim, ne vjerujem da je to jedini razlog koji je uticao na nestašicu peleta. Mislim da na cijenu i količinu utiče to što ljudi uglavnom kupuju ogrjev na jesen – navodi Šinik.

Drugi razlog je, kako smatra, taj što proizvođači uglavnom svoju proizvodnju peleta planiraju na osnovu potražnje iz inostranstva, pa im tako manje količine ostanu za domaće tržište. U inostranstvu je pelet iz BiH izuzetno cijenjen zbog kvaliteta.

– Vjerujem da na sve ovo utiče i to što banjalučka „Toplana“ prestaje da koristi mazut i prelazi na biomasu – navodi Šinik.

U HIFA grupi, jednim od najvećih trgovaca peletom, tvrde da nemaju zalihe peleta i da ga uvoze, a da cijenu formiraju na osnovu potražnje. Tvrde da su prisiljeni da uvoze pelet kako bi ispoštovali ugovore sa kupcima.

– Smatramo da je to dovelo do jačanja ponude i zaustavljanja daljeg rasta cijena na domaćem tržištu. Bilo koja firma pojedinačno ili udruženo ne može napraviti nestašicu peleta i stvoriti veštačku krizu ovog energenta u BiH. Treba znati da je slična situacija i u susjednim državama, kao i u Zapadnoj Evropi. Posrtanje pojedinih proizvođačkih giganta u EU je dovelo do problema na tamošnjem tržištu, uz neizbježne refleksije i na Balkan te se u zemljama regiona odvija sličan scenarij kao u BiH – navode u HIFA grupi.

Loš kvalitet iz Ukrajine

Proizvođači peleta u BiH kažu da se u posljednje vrijeme uvozi pelet iz Ukrajine i to lošeg kvaliteta.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da nemaju podataka o količini uvezenog peleta u BiH, jer ovaj energent spada u kategoriju otpadaka od drveta.

– Zbog toga pelet nije moguće razdvojiti od ivera ili pilote – kažu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.