smanjen izvoz

Peradarska industrija u BiH pred potpunim kolapsom (VIDEO)

peradarska-farma

Zbog svega navedenog, peradarstvo u BiH je pred kolapsom. Pojedini kantoni pokušavaju ublažiti trenutno stanje, ali bez brze i konkretne pomoći države – peradari neće moći opstati

Prema zvaničnim podacima Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine od januara do jula ove godine Bosna i Hercegovina je u inostranstvo izvezla pileće meso i prerađevine peradi u vrijednosti od 5,49 miliona maraka, dok su u istom periodu na domaće tržište uvezeni isti ti proizvodi u vrijednosti deset miliona maraka.

Zbog svega navedenog, peradarstvo u BiH je pred kolapsom. Pojedini kantoni pokušavaju ublažiti trenutno stanje, ali bez brze i konkretne pomoći države – peradari neće moći opstati, javlja BHRT.

Farma porodice Nikić u Usori trenutno je prazna. Prije nekoliko dana kooperantima su isporučili više od 50 000 tovljenih brojlera. Ističu da se ova grana poljoprivredne proizvodnje trenutno nalazi pred najvećim izazovima u posljednjih 20 godina, prije svega zbog jako niske cijene pilećeg mesa, ali i velikog i, kako ističu, bespotrebnog uvoza piletine u BiH.

– Svjesni smo kako svi u ovome lancu proizvodnje ovisimo o krajnjoj prodajnoj cijeni. Obzirom da je ona srozana na minimum to se mora jednim domino efektom na sve nas u tom lancu i to je jako loše, kaže Pero Nikić, peradar iz Usore.

Da su loša predviđanja o kolapsu, ne samo farmera, nego i cijele industrije prerade pilećeg mesa koja direktno zapošljava 20 000 ljudi, i te kako moguća u bliskoj budućnosti, upozoravaju u Koordinaciji peradara/živinara BiH. O svemu su, ističu, prilikom nekoliko sastanaka u protekla tri mjeseca upoznali nadležne državne organe.

– Kada je došlo do pada potražnje robe mi smo već sa svojom robom bili prebukirani, a onda je uvoz napravio dodatno opterećenje koje, kažem vam, trpe svi, ali su farmeri ti koji prvi su počeli trpiti u najvećem dijelu i ja se iskreno bojim da ćemo dovest cijelu ovu situaciju u jednu vrlo problematičnu jer će sigurno biti veliki broj ljudi i farmi viška u narednih šest mjeseci, tvrdi Edin Jabanbdžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH.

Na apele peradara do sada su se jedino odazvali u Vladi ZDK u kojem je registrirano 55 od ukupno 195 farmi na području FBiH, te uz ranije odobrene poticaje izdvojili i dodatna sredstva koja se odnose na plaćanje obaveznih veterinarskih pregleda koji predstavljaju dodatno finansijsko opterećenje za peradare.

– Radi se o veterinarsko-zdravstvenim pregledima jata peradi koje ide na klanje. Dakle radi se o obaveznom pregledu bez kojega jato ne može ući u klaonicu. Za te preglede nadležne veterinarske stanice naplaćuju određena sredstva i to svakako predstavlja opterećenje za samu proizvodnju, riječi su Sulje Kartala iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Primarni proizvođači, odnosno farmeri, ali i prerađivači pilećeg mesa, svjesni komplikovanosti i tromosti sistema u BiH, najviše nade polažu u same građane na koje apeluju da prilikom kupovine biraju domaću piletinu. To je, kažu, najefikasniji način da se održi ova grana poljoprivrede u BiH.