Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prepisani poticaji

Pet velikih proizvođača presade u FBiH moglo bi imati dosta problema ove godine

presada
FOTO: Pixsell

Recimo, imate presadnice iz Albanije, Grčke, Italije, koje su daleko više subvencionirane i podržane od svojih država nego što je to kod nas slučaj

Federalno ministarstvo poljoprivrede na službenim je stranicama objavilo prijedlog Programa utroška sredstava u okviru ovogodišnjih poticajnih sredstava u iznosu od 173 miliona maraka gdje su, između ostalog, nominirana i sredstva za poticanje proizvodnje rasadnika, uključujući presadnice raznih povrtnih kultura poput kupusnjača, paprike, paradajza, patlidžana i krastavaca.

Univertzitetski profesor Ahmed Džubur upozorio je kako bi se pet velikih proizvođača presadnica iz cijele Federacije moglo suočiti s velikim finansijskim poteškoćama jer je ove godine za presadnice planiran isti iznos sredstava kao i prošle godine.

Radi se o proizvođačima ”Plant” Tuzla, ”Sunce” Čapljina, ”Adria-Hishtil” Gabela, Agro centar ”Bojka” iz Vitine te ”Bios” Visoko.

Profesor Džubur, koji je u prošlom sazivu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obnašao dužnost predsjednika Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, smatra kako troškovi proizvodnje, uključujući repromaterijal, kontejnere, sjeme, radnu snagu i energente, daleko premašuju iznos podrške koji bi ovi proizvođači mogli dobiti od Federacije BiH.

On navodi da podrška države, uvjetno rečeno, na ovaj način nije adekvatna te da ne prati porast troškova koje ima ovih pet velikih proizvođača presadnica povrća.

Smatra da oni time postaju nekonkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, što ih dovodi u vrlo ozbiljne finansijske probleme.

– Recimo, imate presadnice iz Albanije, Grčke, Italije, koje su daleko više subvencionirane i podržane od svojih država nego što je to kod nas slučaj. To dovodi do ozbiljnih finansijskih problema, što u konačnici može dovesti do otpuštanja ljudi koji rade u tim rasadnicima, a da ne govorim o daljim negativnim posljedicama koje će se sigurno dogoditi ukoliko ne dođe do određenih promjena – upozorio je Džubur.

Džubur: Donijeti realnu i pravednu odluku

S obzirom na to da se još uvijek radi o prijedlogu programa utroška sredstava, profesor Džubur je uvjeren da će Federalno ministarstvo poljoprivrede imati razumijevanja.

– S ovim su upoznati i reprezentativni predstavnici poljoprivrednih udruženja na nivou Federacije. Siguran sam da će se razmotriti sve ovo i donijeti realna i pravedna odluka, a kako bi se zaustavio loš položaj velikih proizvođača presadnica – istaknuo on.

O ovom problemu razgovarat će se u utorak na sastanku federalnog ministra poljoprivrede s dijelom proizvođača, a planiran je i obilazak velikih rasadnika radi stvaranja realne slike.

– To je sasvim dovoljno vremena do konačnog usvajanja programa utroška sredstava, a rješenje ne bi jako opteretilo budžet koji je predviđen za poljoprivredu. Ovdje rasadnici traže da ih se stavi u ravnopravan položaj s drugima, jer su drugi proizvođači poprilično solidno pozicionirani u okviru programa utroška sredstava – zaključio je profesor Ahmed Džubur.