Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očekivana odluka

Milanović nakon zabrane iz Ustavnog suda: “Rijeke pravde dolaze!”

zoran milanović
FOTO: Fena
Zoran Milanović

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napisao je u ponedjeljak na svom Facebooku “Rijeke pravde dolaze!”, komentirajući tako zaključak Ustavnog suda RH da dok obavlja dužnost predsjednika države, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.

“Rijeke pravde dolaze!”, kratko je napisao Milanović, što je stih iz istoimene pjesme Jure Stublića iz 1985. koju izvodi njegova grupa Film, a koju Milanović koristi od najave da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, navodi Hina.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik RH u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud RH.