Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doma naroda bih

Džaferović, Špirić i Pendeš stali pred novinare nakon propale sjednice

dzaferovic pendes spiric
FOTO: Fena
Džaferović, Špirić i Pendeš

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš nazvala je neozbiljnim napuštanje sjednice od strane bošnjačkih delegata

Nakon što je prekinuta sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jer je pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda napustilo zasjedanje, kada je u dnevni red uvršteno razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku, delegati su dali oprečne izjave o toku i ishodu sjednice.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao je da su odlučili napustiti sjednicu jer takav prijedlog zakona predstavlja atak na ustavni poredak BiH, a uvršten je u dnevni red snagom većine koja postoji u tom domu.

Dodao je da su u situaciji da brane BiH od neustavnih nasrtaja i na takav način – uskraćujući im kvorum i mogućnost da uopšte donose odluke.

Džaferović: Bili smo prisiljeni

Džaferović je naveo da su svjesni šta to znači i da je njemu najteže u takvoj situaciji, ali da su bili prisiljeni na takav postupak.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš nazvala je neozbiljnim napuštanje sjednice od strane bošnjačkih delegata uz obrazloženje da ne žele neustavan zakon.

Istakla je da je HDZ BiH podržao uvrštavanje prijedloga zakona u dnevni red iako nisu namjeravali glasati za taj zakon jer im ne odgovara način na koji je definisan.

Pendeš je kazala da je napuštanje sjednice nedemokratski i opasno za BiH, te da to za nju znači da je SDA okrenula leđa evropskom putu BiH.

Špirić: Nije dobra poruka

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (Klub srpskog naroda) naglasio je da napuštanje sjednice nije dobra poruka pred odluku Evropskog vijeća o eventualnom otvaranju pregovora s BiH.

Poručio je da se on i inače protivi stavovima “Bosna i Hercegovina to sam ja” jer ta vrsta “majorizacije koje se Bošnjaci ne mogu okaniti nije dobra za BiH”.

Špirić je potcrtao da ih plaši nespremnost Bošnjaka da razgovaraju jer smatra da je to formula koja je pogubna za Bosnu i Hercegovinu.