Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pivara Tuzla pustila u rad najsavremeniju liniju za PET program

Pivara_Tuzla

U Pivari Tuzla danas je upriličeno puštanje u rad najsavremenije linije za PET program, čija je investicijska vrijednost više od 2,5 miliona KM, što je nastavak serije velikih ulaganja u modernizaciju pogona.

– Nema ekonomskog razvoja bez proizvodnje i najbolji primjer za to je Pivara Tuzla. Evo vidite, 15 miliona konvertibilnih maraka, u tri godine, ulaganja u proizvodnju i osavremenjavanje. Sjetite se priče, ko zakasni u informatizaciji, on će ekonomski propasti, već danas smo svjedoci toga. Sada je Njemačka, zahvaljujući blagovremenom uvođenju robota u proizvodnju, lider ekonomskog razvoja Evrope i svijeta – rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ističe da ga je najviše obradovalo, u toj investiciji, uvođenje robota, najsavremenijie tehnologije u proizvodnju PET programa.

– Pivara Tuzla prati svjetske trendove u novim tehnologijama i u robotici. To čini i Grad Tuzla, tehnološkim parkom, BIT centrom i podrškom za otvaranje prvog centra za robotiku na Balkanu, koji je u Tuzli i koji je upravo njemački, odnosno minhensko-tuzlanski – dodao je Imamović.

U prvom tromjesečju, Pivara Tuzla utrošila je više od 500.000 KM u projekte rekonstrukcije i modernizacije. Nakon proširenja i asfaltiranja kruga kompanije, rekonstrukcije dijela proizvodnog objekta, izvršena je i ugradnja modernijeg i kapacitetom većeg rezervoara za CO2.

Planirani program investicija te kompanije za 2017. godinu iznosi više od pet miliona KM, saopćeno je iz Pres-službe Grada Tuzla.