Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo: U ponedjeljak počinje EP u hrvanju za kadete

hrvanje233

U saradnji s United World Wrestling Federacijom (UWW; Ujedinjena svjetska hrvačka federacija) i Hrvačkim savezom BiH, Hrvački klub „Bećko“ Vogošća, u periodu od 24. do 30. jula u Sarajevu, organizira Evropsko kadetsko prvenstvo u hrvanju, u grčko-rimskom i slobodnom stilu.

Evropsko prvenstvo u hrvanju za muškarce i žene, na kojem će učestvovati oko 1 000 sportistkinja i sportista, nesumnjivo je jedan od najvećih sportskih događaja koji se ove godine organizuju u našoj zemlji. S obzirom na veliki broj učesnika, osim sportskog, predstavlja i izuzetan turistički događaj za glavni bh. grad i našu zemlju.

„Cilj nam je pokazati evropskoj i svjetskoj javnosti visoke mogućnosti našeg Saveza i Kluba u organizaciji najzahtjevnijih evropskih manifestacija hrvačkog sporta za sve uzraste. Posebni ciljevi su omogućiti našim kadrovima dodatnu naobrazbu kroz seminare u organizaciji UWW Federacije, koji će se održati tokom Evropskog prvenstva te obezbijediti adekvatne uvjete našim sportistima za postizanje vrhunskih sportskih rezultata“ poručili su iz Hrvačkog klub „Bećko“.

Такmičenje će se odvijati na tri borilišta i isključivo na osnovu pravila UWW, u po pet težinskih kategorija za muškarce u grčko-rimskom i slobodnom stilu te pet težinskih kategorija u slobodnom stilu za žene. Екipni plasman bit će određen po pravilniku UWW, a na osnovu individualnog plasmana hrvača od 1. do 10. mjesta. U slučaju jednakosti bodova dvije ili više ekipa, bolji plasman ostvarit će ekipa koja ima više osvojenih pojedinačnih plasmana.

Međunarodni partner u realizaciji Evropskog kadetskog prvenstva u hrvanju, osim Ujedinjene svjetske hrvačke federacija (UWW), je i Hrvački klub Proleter iz Zrenjanina, a zajedno pružiti će svu neophodnu informatičku i logističku podršku u realizaciji ovoga projekta.

Podsjećamo, Hrvački Klub „Bećko“ Vogošća 2015. godine organizovao je Svjetsko prvenstvo u hrvanju za kadete, a 2013. Svjetsko prvenstvo u hrvanju za veterane. Hrvački savez Bosne i Hercegovine prvi put međunarodno prvenstvo organizovao je 2010. godine i to Evropsko prvenstvo u hrvanju za kadete. Ove godine, Hrvački Klub „Bećko“ Vogošća ponovo organizuje Evropsko prvenstvo u hrvanju za kadete.

Evropsko prvenstvo u hrvanju za kadete promoviše ravnopravnost spolova, a njegove vrijednosti ogledaju se i u maksimalnoj posvećenosti radu s djecom.

Hrvanje, jedan od najstarijih sportova

Hrvanje je jedan od najstarijih sportova općenito. Datira iz doba stare Grčke, a u programu je modernih Olimpijskih igara od prvih dana do danas. Danas su poznata dva prihvaćena stila borbe u hrvanju: slobodni stil te grčko-rimski stil. Osnovna razlika između ta dva stila je da je u grčko-rimskom stilu dopušteno hvatanje protivnika isključivo iznad pojasa, dok se u slobodnom stilu smije izvoditi zahvate na cijelom tijelu.