Plaće u Agrokoru do petka, još se ne zna dug koncerna

Ante Ramljak

Vanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak najavio je u utorak kako će svim radnicima koncerna plaće biti isplaćene do petka, a istaknuo je i kako u ovom trenutku ne može reći tačno stanje obveza Agrokora, jer se “ne može pouzdati ni u jednu brojku” iz zadnjeg finansijskog izvještaja.

“Plaća svim zaposlenicima do petka će biti isplaćena”, rekao je Ramljak u izjavi novinarima, javila je Hina.

Usporedo su, kaže, vođeni intenzivni pregovori s klubom banaka o finansiranju likvidnih sredstava, a radi se o iznosu do 150 miliona eura.

“Očekujem da će se tokom sutrašnjeg dana dogovoriti cijela dokumentacija za to i da bi već u četvrtak bila puštena prva sredstva za dobavljače i obnovljene zalihe nužne za pripremu turističke sezone”, rekao je Ramljak.

Po njegovim riječima, prvi dan nakon njegova imenovanja vođeni su intenzivni razgovori u više timova, a domaći stručnjaci koje je angažirao su već počeli raditi zajedno s ljudima iz Agrokora.

Ramljak je u izjavi ocijenio i kako se sada polako stabilizira poslovanje pojedinih kompanija, kako je primjerice PIK Vrbovec danas dobio određena sredstva kojima će nabaviti mesne prerađevine za predstojeće uskrsne blagdane.

“Tako da će na Konzumovim policama biti svježe meso za blagdane”, rekao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo je i kako se telefonski čuo s predsjednicima uprava i direktorima kompanija u regiji.

“Rekli su mi da su svi porezi plaćeni na vrijeme i da se sve obaveze prema dobavljačima u tim državama ispunjavaju. Tako da je ne vidim nikakvog razloga da bi bilo problema s tim kompanijama i odnosima između vlade i tih kompanija u tim zemljama”, rekao je.

Ramljak nije mogao komentirati Moody'sovo najnovije sniženja kreditnog rejtinga Agrokoru.

“Izvještaj Moody'sa još nisam vidio i ne mogu ga komentirati. Međutim, to je samo njihovo mišljenje”, rekao je Ramljak.

Agencija Moody's snizila je u utorak kreditni rejting Agrokora za jedan stepen, sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerovatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

Ramljak je na upit o oštrom padu cijena dionica Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj berzi odgovorio kako cijene dionica na berzi padaju i rastu s obzirom na povjerenje investitora.