srebrenica

Počela sezona na Perućačkom jezeru

perucac – jezero – srebrenica

Novoformirani Nacionalni park “Drina”, u čijem je sastavu ova plaža, kupio je brod za plovidbu Perućačkim jezerom do slapa i mosta na Žepi, koje je u svojim pripovijetkama izuzetno opisao naš nobelovac Ivo Andrić te Višegrada i čuvene ćuprije na Drini

Ljetna turistička sezona na akumulacionom jezeru Perućac na Drini, u opštini Srebrenica, počela je sa zakašnjenjem u odnosu na prethodne godine zbog kiše i lošeg vremena, ali prve grupe turista su stigle.

Riječ je o turistima porijeklom sa ovih prostora, koji žive u inostranstvu i dio godišnjih odmora koriste da sa svojim familijama i prijateljima strancima provedu na plaži Oštrika sa lijeve strane Drine u živopisnom krajoliku srebreničke opštine.

To je jedina pristupačna i uređena plaža uz Perućačko jezero u ovoj opštini gdje se turisti okupljaju, borave, sunčaju, kupaju, odmaraju i najveći broj ih kampuje ili boravi u obližnjim vikend-kućama.

Uz plažu su i ugostiteljski sadržaji koje turisti koriste i koji u zimskom periodu nisu u funkciji jer nema prometa, budući da je ova lokacija više od 40 kilometara udaljena od Srebrenice i riječ je o skoro nenaseljenom prostoru.

Zbog mira, čiste vode, očuvane prirode ova lokacija je izazovna za odmor i privlači osobe i društva koja ne vole gužvu, a vole da uživaju uz vodu u čistoj prirodi i bajkovitom krajoliku, gdje postoje uslovi za šetnju, ribolov, kupanje i vožnju kanjonom Drine, ali i da se izoluju od svakodnevne gradske buke, gužvi i zagađenja.

Novoformirani Nacionalni park “Drina”, u čijem je sastavu ova plaža, kupio je brod za plovidbu Perućačkim jezerom do slapa i mosta na Žepi, koje je u svojim pripovijetkama izuzetno opisao naš nobelovac Ivo Andrić te Višegrada i čuvene ćuprije na Drini.

Osim vožnje jezerom i ljepota jedinstvenog kanjona Drine posjetioci mogu vidjeti divokoze na strmim liticama, sure orlove i bjeloglave supove, susresti sa sa drugom plemenitom i drugom divljači u šumama oko jezera koje su bogate raznim vrstama gljiva, te brati ljekovite trave na proplancima.

Prostor plaže i Nacionalnog parka se uređuje i obogaćuje sadržajima kao i ponudom.

Broj turista na ovoj plaži iz sezone u sezonu raste, ali to još ne donosi dodatne prihode lokalnoj zajednici zbog nedovoljne organizovanosti i nekontrolisanog boravka gostiju u kampovima i privatnom smještaju bez plaćanja boravišne takse.

Ipak korist o turizma na Perućačkom jezeru na dijelu opštine Srebrenica imaju dva vlasnika ugostiteljskih objekata koji tu rade u toku sezone i vlasnici vikend-kuća koji iznajmljuju sobe gostima, ribolovci i mještani koji prodaju ribu i poljoprivredne proizvode turistima, te nekoliko vlasnika čamaca koji pružaju usluge vožnje i krstarenja jezerom.