Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo prestižni Paris Air Show

Na aerodromu Le Bourget u neposrednoj blizi francuske prijestolnice danas je počeo 51. međunarodni Paris Air Show.

Današnjem svečanom otvorenju prisustvovao je i francuski predsjednik Francois Hollande, a na sajmu svoje najsavremenije primjerke vojnih, civilnih i sportskih aviona i letjelica izlažu vodeće svjetske kompanije avioindustrije.

[pull_quote_right]Već prvog dana Sajma, Saudijska Arabija je od Airbusa naručila 20 aviona A330 i 30 aviona A320, čije kataloške cijene iznose 8 milijardi dolara[/pull_quote_right]

Sajam će u naredna četiri dana biti otvoren za posjete ljudi i delegacija koje se profesionalno bave poslom u ovom sektoru, a 19. i 20. juna će vrata Sajma biti otvorena i za sve zaljubljenike zrakoplovstva.

Očekuje se da vrijednost ugovora koji će biti potpisani tokom narednih dana Sajma pređe vrijednost od 100 milijardi dolara.

Ukupno 2.260 kompanija iz 47 zemalja svijeta je otvorilo standove na Sajmu, a očekuje se posjeta više od 140.000 profesionalaca i stručnjaka ove industrijske oblasti.

Profesionalci će svoju pažnju usredotočiti na sklapanje novih poslovnih dogovora i partnerstava, a više od 300.000 zaljubljenika zrakoplovstva, koliko ih se očekuje na aerodromu Le Bourget u narednim danima, uživat će u pokaznim letovima i bravurama pilota.

Sajam u Parizu prati blizu 3.000 akreditiranih novinara, a očekuje se i dolazak državnih zvaničnika iz više od 100 država.

Najviše pažnje javnosti privlače standovi vodećih svjetskih kompanija civilnog zrakoplovstva Airbusa i Boeinga.

Već prvog dana Sajma, Saudijska Arabija je od Airbusa naručila 20 aviona A330 i 30 aviona A320, čije kataloške cijene iznose 8 milijardi dolara.

Uporedo s tim, indonezijska kompanija Garuda Airlines je od Boeinga naručila po 30 aviona 737MAX i 787-9, čije cijene po katalogu iznose 10,9 milijardi dolara.

Prošlogodišnji Sajam održan je u Farnboroughu u Velikoj Britaniji, a Airbus je tada zaprimio narudžbe za 486 aviona u vrijednosti od 75 milijardi dolara, dok je njegov najveći konkurent Boeing primio naružbe za ukupno 201 avion u vrijednosti od 40 milijardi dolara.