Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Podnesen zahtjev za stečaj u “Alumini”

31/05/2017

Predsjednik uprave zvorničke „Alumine“ Milorad Motika predao je sudu zvaničan zahtjev za stečaj ove kompanije, bez odobrenja Odbora povjerilaca Fabrike glinice „Birač“, saznaje banjalučki poslovni portal „Capital“.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini za „Capital“ su potvrdili da je Motika zahtjev za stečaj podnio 5. maja, a kao razlog je naveo prijeteću platežnu nesposobnost.

Uprava kompanije koja se od početka opirala stavu Vlade RS-a da se postigne dogovor s „Pavgordom“ iz Foče, guranjem „Alumine“ u stečaj pokušava da izbjegne namirenje „Pavgorda“. Cilj je izbjeći novu blokadu računa koja bi uskoro trebala uslijediti jer, kako saznaju, najavljeni pregovori nikada nisu započeti.

Problemi „Alumine“ pojavili su se nakon što joj je fočanska firma „Pavgord“, na osnovu sudskog rješenja, blokirala račune pokušavajući tako da naplati potraživanja koja ima od Fabrike glinice „Birač“. Računi „Alumine“ su deblokirani 15-ak dana kasnije, nakon što je postignut kompromis da počnu pregovori s „Pavgordom“ o priznavanju dijela potraživanja.

Stečajni upravnik u Fabrici glinice “Birač” iz Zvornika Lazo Đurđević je danas potvrdio da je uprava „Alumine“ podnijela zahtjev za stečaj, ali o detaljima nije želio da govori, dok se predsjednik uprave Milorad Motika nije javljao na telefon.

Podnošenje zahtjeva za stečaj „Alumine“, kćerke firme „Birča“ je, kako saznaje „Capital“, izazvalo oštru polemiku na posljednjoj sjednici Odbora povjerilaca Fabrike glinice.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila blokirao račun “Alumine” na zahtjev fočanske firme “Pavgord”, a deblokirao ga je 26. aprila na 60 dana, nakon što je u Vladi RS-a održan sastanak svih učesnika u ovim sporovima i prihvaćen zahtjev „Pavgorda“ da im se prizna dio od ukupno 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“. Ta potraživanja „Pavgord“ je ranije kupio od litvanske Ukio banke u stečaju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.