Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arnaut: BiH nema nijednog arbitra u ICSID-u

BiH

damir-arnaut4333

U okviru poslaničke rasprave o Informaciji o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut upozorio je na činjenicu da BiH nema nijednog arbitra u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), gdje se vodi većina ovih sporova.

Informaciju je pripremilo Pravobranilaštvo BiH u kojoj je navedeno da su u toku tri arbitražna postupka protiv BiH čija vrijednost je oko 1,6 milijardi KM.

Arnaut je iznio podatak da u tom centru ima 1.102 arbitra iz gotovo svake zemlje svijeta te je tu u pitanju i međunarodni ugled zemlje, a naveo je i da je to nadležnost Ministarstva vanjskih poslova.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović upitao je ko će platiti ove sporove ukoliko ih izgubi BiH, dok je poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić spornim nazvao što u informaciji nisu navedeni razlozi za vođenje ovih sporova, ko je odgovoran za arbitražni postupak te ko će snositi posljedice za eventualno izmirenje obaveza i naknadu šete.

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović predložio je Pravobranilaštvu da napravi informaciju u kojoj će biti iznesena procjena šta će se dogoditi ukoliko BiH izgubi ove sporove jer će se tako utvrditi šta će poduzimati država, a šta entiteti u tom slučaju.

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) podsjetio je da se vode tri slučaja od kojih su dva napravili subjekti na nivou entiteta, a treći subjekt države te se ovdje radi o poslovnom odnosu entiteta i BiH. Napomenuo je da je ovo važno pitanje te da se mora učiniti sve kako BiH ne bi izgubila niti jedan od ovih višemilionskih sporova.

Zamjenik pravobranitelja BiH Mariofil Ljubić naglasio je da informacija koja je pred poslanicima nije mogla biti detaljnija jer bi se svi ostali detalji ticali strategije, dodajući da se u postupcima nastoje pobiti svi navodi tužilaca, ističući da je sporovima poduzeto sve što je bilo potrebno.

– Trudili smo se da u ovoj fazi što manje troškova zastupanja padne na institucije BiH jer se samo jedan spor odnosi na bh. instituciju i to Ministarstvo komunikacija i prometa. Za svaki postupak se zna čije su radnje doprinijele i dovele do pokretanja arbitražnog postupka – pojasnio je Ljubić.

Okončana je rasprava o svim tačkama dnevnog reda, a nakon pauze uslijedit će izjašnjavanje poslanika o materijalima s današnje sjednice.