Sweden/USAID Farma II

Podrška poljoprivrednim proizvođačima na području Kalinovika

KALINOVIK DONACIJA (1)

Laktofrizi su dio podrške koju Farma II pruža UPP-u Kalinovik, koja također uključuje dvomjesečni program obuke za proizvođače mlijeka

Sweden/USAID Farma II projekt i opština Kalinovik dodijelili su danas lokalnom Udruženju poljoprivrednih proizvođača (UPP) pet novih laktofriza, s kumulativnim kapacitetom od 2.300 litara, koje će koristiti 42 proizvođača mlijeka u udaljenim selima.

Laktofrizi su dio podrške koju Farma II pruža UPP-u Kalinovik, koja također uključuje dvomjesečni program obuke za proizvođače mlijeka, a koji će im pomoći da poboljšaju higijenu i kvalitet mlijeka, povećaju proizvodnju i ostvare veće prihode.

– Kada se Udruženje poljoprivrednih proizvođača prijavilo za nepovratna sredstva pri Sweden/USAID Farma II projektu, kako bi finansirali program obuke za naše proizvođače mlijeka i nabavku tri nova laktofriza, vidjeli smo sjajnu priliku da udružimo snage sa projektom i obezbijedimo sredstva za nabavku dodatna dva laktofriza i tako zadovoljimo potrebe većeg broja farmera koji žive i rade u udaljenim selima – rekla je načelnica Opštine Kalinovik Mileva Komlenović.

Napomenula je da je Opština, također, osigurala sredstva za kupovinu 42 kante za mlijeko od nehrđajućeg čelika kako bi zamijenili plastične kante koje su farmeri do sada koristili, a koje su manje higijenske.

Mirko Bozalo iz UPP-a Kalinovik je napomenuo da se program obuke sastoji od osam kurseva, uključujući kurseve o proizvodnji stočne hrane i ishrani stoke; zdravlju vimena i higijeni mlijeka; reprodukciji, blagostanju, smještaju životinja; i upravljanju finansijama.

Obuka sadrži ukupno 32 teorijske i 60 praktičnih sesija.

– Nova oprema i program obuke koji sada pružamo pomoći će farmerima da unaprijede higijenu i to da svo mlijeko koje proizvedu bude kvalitetan proizvod. Također im želimo pomoći da povećaju količine mlijeka koje proizvode pravilnom prehranom i brigom o životinja za najmanje pet posto u prvoj godini nakon obuke. Sve ovo bi u konačnici trebalo omogućiti farmerima da zarade najmanje 15 do 20 posto više novca – rekao je Bozalo.

Sweden/USAID Farma II projekt podržava razvoj pet sektora poljoprivrede u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, med i aromatične i ljekovite biljke. Tokom posljednje četiri godine projekat je podržao rad više od 2.100 poljoprivrednih proizvođača i organizacija, saopćeno je iz Sweden/USAID Farma II projekta.