potpisani ugovori

Pola miliona KM srednjim preduzećima s područja Tuzlanskog kantona

polmil

Srednja preduzeća tim će sredstvima moći nabaviti opremu, alate i repromaterijal. Srednji subjekti male privrede su fizička i pravna lica koja upošljavaju prosječno godišnje manje od 250 osoba

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić potpisao je danas ugovore s predstavnicima 32 srednja preduzeća sa područja TK za grant sredstva podrške razvoju kantona za 2021.

Srednja preduzeća tim će sredstvima moći nabaviti opremu, alate i repromaterijal. Srednji subjekti male privrede su fizička i pravna lica koja upošljavaju prosječno godišnje manje od 250 osoba.

Naglasivši da je riječ o budžetskoj poziciji koja se prije svega bazira na ravnomjernom razvoju Tuzlanskog kantona, ministar Hodžić je rekao da su danas okupili predstavnike preduzeća koji zapošljavaju 3.500 radnika, a ukupna sredstva koja objedinjuju sve danas potpisane ugovore iznose pola miliona KM.

Ministarstvo privrede TK je po projektu “Subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala” odobrilo ukupan iznos od dva miliona KM od kojih je 500.000 KM odobreno za 32 srednja preduzeća s područja Tuzlanskog kantona.

Time Ministarstvo želi doprinijeti održivosti, rastu i razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, uzevši u obzir poslovanje navedenih privrednih subjekata u uslovima pandemije COVID-19.

Prema riječima ministra Hodžića, ove godine se javilo mnogo više aplikanata nego prethodne, a uveden je, na sugestiju privrednika, i sedmi program subvencioniranja dažbina na plaće da bi se ublažile negativne posljedice izazvane koronavirusom, saopćeno je iz Vlade TK.