U skladu sa Zakonom

Poljoprivrednici traže 130 miliona KM u budžetu FBiH za 2019.

poljoprivrednici

Vlada konačno treba da počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima zahtjev da prilikom kreiranja federalnog budžeta za 2019. godinu osiguraju novčanu podršku poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Prema članu 3. stav (2) ovog zakona, visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi od 3 do 6 posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini, saopćilo je to udruženje.

– Prema našim računicama, izdvajanja za poljoprivredu u budžetu za 2019. godinu trebala bi, dakle, dostići 130 miliona KM. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federaciji BiH te daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Veća ulaganja u poljoprivredu su prije svega investicija. Korist od njenog jačanja imali bi ne samo direktni korisnici novčanih podrški već i cjelokupna bh. privreda jer ovaj sektor ima potencijal da postane bitan izvor budžetskih prihoda – navodi se u saopćenju.

Kako naglašava Udruženje, poljoprivrednici su imali razumijevanje za dosadašnje nepoštivanje Zakona o novčanim podrškama, a to je zbog potrebe da Vlada Federacije prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja.

Budući da su početkom ove godine spomenuta dugovanja sanirana, Vlada konačno treba da počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu, navedeno je također u saopćenju.