Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici u RS-u tvrde da su ponovo prevareni

poljoprivreda ns34

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženju poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske (RS) ne prihvataju pravilnik o ostvarivanju novčanih podsticaja u poljoprivredi u ovoj godini te tvrde da su ratari ponovo prevareni.

Iako su na sastancima iznosili svoje prijedloge i izmjene nacrta pravilnika o podsticajima za ovu godinu, u resornom ministarstu, kako su saopćili, nisu usvojili gotovo ništa od toga.

Predsjednici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Vladimir Usorac navode u saopćenju i „da je u uslovima neuređenog vanjskotrgovinskog poslovanja BiH i neuvođenja mjera zaštite domaće proizvodnje ovaj pravilnik potpuno neprihvatljiv“.

-S obzirom na to da Vlada RS-a nije održala obećanje da će do kraja marta 2017. biti isplaćena dugovanja poljoprivrednicima iz prošle godine, dovedeno je u pitanje i dogovoreno kvartalno isplaćivanje subvencija u ovoj godini – upozorili su.

Marinković i Usorac dodaju i da nemaju nikakve informacije o pokrenutim pregovorima entitetskih ministarstava poljoprivrede u vezi sa harmonizacijom pravilnika o podsticajima RS-a i Federacije BiH.