Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predviđanja ekonomista

Poskupljenje proizvoda, usluga i električne energije prvi su problemi u 2022. godini

novac marke – pixsell
10.04.2018., Sibenik - Konvertibilna marka (KM), nacionalna valuta u Bosni i Hercegovini od 1998. godine. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Politička kriza, neusvajanje budžeta na državnom nivou, blokade, politički konflikti vode u neizvjesnost

Pandemija i nestabilna politička situacija uveliko su utjecale na ekonomiju u Bosni i Hercegovini 2021. godine.

Ohrabruju pojedine analize kako slijedi solidan oporavak bh. ekonomije u novoj godini od tri posto. Ipak, najave poskupljenja energenata ne ohrabruju, što će biti izazov za gospodarstvenike, ali i građane.

Poskupljenje finalnih proizvoda, usluga, električne energije, prvi su problemi s kojima će se suočiti ekonomija BiH u 2022. godini. Prvi kvartal neizvjestan, upozorava struka.

Ohrabrujuće je da do sredine ljeta slijedi stabilizacija globalnih tržišnih prilika tako da se od proljeća ili sredine ljeta može očekivati stabilizacija cijena, usporavanje trenda poskupljenja, možda čak i pad cijena određenih prozivoda, usluga. Vjerovatno ćemo imati jednu uspješnu turističku sezonu, pod uvjetom da se ne dese neki novi sojevi.

Ono što dodatno komplikuje oporavak bh. ekonomije jesu politički rizici.

Politička kriza, neusvajanje budžeta na državnom nivou, blokade, politički konflikti vode u neizvjesnost.

Uz ubrzan nivo inflacije sve bi to moglo uticati i na povećanje kreditnih rizika ili urušavanju kreditnog rejtinga naše zemlje, što dovodi do problema sa javnim dugom, stav je ekonomista.

Ipak analize komercijalnih banaka kažu da slijedi oporavak od 3 posto. Ohrabruje rast BDP-a i stabilnost domaće valute.

Nova godina donosi dosta potencijalnih opasnosti, ali i prilika u kontekstu oporavka. Zato se nadati da će vlasti imati volje pomoći bh. ekonomiji, jer najave su takve da ultimativni oporavak slijedi tek 2023. godine.

Opširnije u prilogu BHRT-a: