BiH

koronavirus

Deutsche Welle: U BiH se jedino zatvorenici žele vakcinisati

03/01/2022
FOTO: Ilustracija

Stopa procijepljenosti u Bosni i Hercegovini spada među najniže u Evropi. Iznimka su kazneno - popravni domovi u ovoj zemlji, piše Deutsche Welle

“Mi smo gotovo potpuno procijepljeni”, kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić. To znači da je više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih do sada primilo obje doze vakcine protiv koronavirusa, piše Deutsche Welle.

Preneseno na ostale kazneno-popravne domove u zemlji: više od 80 posto od oko 2.000 osoba koje trenutno izdržavaju kaznu u jednom od 13 zatvora u BiH je barem jednom vakcinisano.

Dobrovoljna vakcinisanja

To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je vakcinisano tek oko 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju vakcina nego u nespremnosti građana da se vakcinišu.

Prema navodima vlasti, vakcinacija je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi. Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stopi procijepljenosti među zatvorenicima trebalo tražiti u činjenici da je unutar kazneno – popravnog doma teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Zato se radije vakcinišu.

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze. “Mnogi članovi moje porodice su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i vakcinisati se”, kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

Maske za zajednicu

Zatvorenici u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnih maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno preko 10.000 maski.

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno. “Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru a ujedno je korisno i za cijelo društvo”, kaže Kahriman.

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 miliona stanovnika do sada zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih što spada među najviše stope u Evropi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.