Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turbulencije na berzama

Poskupljuje kafa u BiH? “Vreća poskupila 200 KM”!

kafa
Foto: Unsplash

Sušac tvrdi da ovakvom skoku cijena kafe nije svjedočio u posljednjih više od tri decenije koliko se bavi tim poslom

U moru poskupljenja sve je izglednije da građane BiH čeka i viša cijena kafe. Omiljeni napitak bh. građana, pogotovo espreso, u brojnim ugostiteljskim objektima u većim gradovima već ima nepodnošljivu cijenu, pa se uz najave o poskupljenju postavlja pitanje postaje li kafa luksuz?

Cijene kafe, odnosno običnog espresa, kreću se, uglavnom, od dvije do četiri, a ponegdje i pet KM, dok kilogram mljevene u prosjeku košta 18 KM. Nerijetko građani kupuju i sirovu kafu, koju potom sami prže i pripravljaju radi vlastitog užitka.

– Za sada moj dobavljač drži istu cijenu, iako već neko vrijeme kruže te informacije o povećavanju. Ako i bude nekih korekcija, potrudit ću se da to, zaista, bude minimalno – kazao nam vlasnik poznatog ugostiteljskog objekta u Mostaru za Dnevni avaz.

Kafa poskupjela 100 eura po vreći

Novi rast cijena najavljen je usljed turbulencija na svjetskim berzama od prije mjesec, kada je došlo do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, a pogotovo nakon obznane da je Vijetnam, najveći svjetski uzgajivač vrste kafe robusta, u velikim problemima zbog suše.

To je potvrdio i Ilija Sušac, vlasnik jedne od najpoznatijih pržionica kafe u BiH.

– Ja vam mogu reći da je kafa već poskupjela, i to za 100 eura po vreći. Vreća kafe u kojoj je 60 kilograma je sada približno 840 KM, a donedavno je bila 630 KM. Šta će dalje biti, kako će se sve ovo odraziti na maloprodaju, ugostiteljstvo, zaista ne mogu reći – kazao nam je Sušac.

Vještačka kriza

Sušac tvrdi da ovakvom skoku cijena kafe nije svjedočio u posljednjih više od tri decenije koliko se bavi tim poslom.

– Moguće je da je ovo i neka vještačka kriza, ali kako god, cijena robuste je značajno porasla, koju preferira naše tržište i velika je potražnja, dok se cijena arabike nije značajno mijenjala – rekao nam je on.

Prema podacima UIO, BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti gotovo 36 miliona maraka.