Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hotelijeri

Poslali ultimatum Vladi FBiH i Vladi KS: Pomozite nam ili radnici od 1. aprila idu na biro

prazne-ulice-sarajevo

Napominju da sudbina oko 2.000 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u KS i više od 10.000 radnika ovisi o aktivnostima i hitnim mjerama Vlade KS i Vlade FBiH

Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović tvrdi da je Bosna i Hercegovina izuzetak u cijelom svijetu jer do sada nije donijela nijednu konkretnu mjeru o pomoći privredi.

Podsjetio je da su im nadležne državne institucije još 15. marta zabranili rad zbog pandemije koronavirusa.

– Mi poslodavci, kao odgovorni ljudi koji godinama itekako punimo budžete naše države, ispoštovali smo sve naredbe, zatvorili sve hotele i prestali sa radom, ali nismo ni u snu mogli pomisliti da će izostati pomoć naše države – kazao je Bajrović za Fenu.

Podsjetio je da sve zemlje iz regije i svijeta probleme sa pandemijom i pomoć realnom sektoru rješavaju paralelno, brzo i temeljito.

Inače, brojni hotelijeri, turistički radnici, poslodavci, agencije i restorani poslali su pismo sa ultimatumom Vladi Kantona Sarajevo i Vladi FBiH.

U njemu između ostalog stoji:

“Molimo vas da pokrenete inicijativu prema Vladi KS i Vladi FBiH u svrhu usvajanja hitnih mjera kao što su oslobađanje poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva na minimalni period od tri mjeseca, sufinansiranje ličnih primanja navedenih radnika u iznosu od 70% ili finansiranje minimalne mjesečne plate te moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalni period od 3 do 6 mjeseci kako za pravne osobe, tako i za fizičke, odnosno za radnike u sektoru ugostiteljstva. Napominjemo da banke i dalje vrše naplatu rata kredita umanjujući mogućnost kompanijama da isplate lična primanja radnicima”, navodi se između ostalog u pismu.

Napominju da sudbina oko 2.000 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u KS i više od 10.000 radnika ovisi o aktivnostima i hitnim mjerama Vlade KS i Vlade FBiH.

“Molimo vas da se hitno očitujete najkasnije do 30. marta 2020. godine do 12 sati kako bismo mogli našim radnicima komunicirati daljnje korake i aktivnosti. Napominjemo da, ukoliko nam do ovog roka napismeno ne potvrdite i zvanično ne objavite konkretne mjere koje ćete poduzeti, teška srca sve naše uposlenike odjavljujemo, a u skladu sa članom 96 stav 1 tačka a Zakona o radu prijavljujemo na biro 1. aprila 2020. godine, dakle ponovo na teret države! Smatramo da je mnogo bolje, lakše i pravednije da Vlade pokriju doprinose i minimalne plate, gdje bismo onda i mi poslodavci djelomično učestvovali”, navode oni.

U potpisu se navode brojni hotelijeri, turistički radnici, poslodavci, agencije, restorani, kompanije. Potpisnici su: Complex d.o.o. ( HoReCa distribucija ), Spazio Gourmet, Spazio Caffe, Spazio Telecom, Spazio Boutique, Hotel Novotel Bristol, Swissotel, Hotel Pino Nature, Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, Hotel Tarčin Forest, Hotel Ibis, Hotel Malak, Hotel Residence Inn, Hotel Hills, Hotel President, Hotel Europa, Hotel Holiday, Hotel Astra, Hotel Astra Garni, Aparthotel Centar, Hotel Hollywood, Hotel Han, Bosnia Hoteli, Hotel City One Diamond, Cinema City, Celtic Pub, BarSa – Pizzeria Restaurant, Coffee 2 Go, Metropolis, Larga d.o.o., Ibes, Ibas, Bombon, Hotel Han, Sunnyland, Relax tours d.o.o., Dar prirode, City travel d.o.o., Almira travel d.o.o., Hoteli Ilidža, Buena vista, M97 d.o.o., Babić biss tours, Grand tours d.o.o., Ventura travel, Niki travel d.o.o, Balkan travel Mostar, 2M Travel d.o.o., Travel Centar d.o.o., Hotel Heco d.o.o…