Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Farmeri u problemima

Posljedice afričke kuge u BiH bi mogle biti katastrofalne, svinja više skoro da nema

svinje svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Arhiva

Dio odštete farmerima je već isplaćen, a izvršen je i interventni otkup zdravih svinja. Ipak, u poljoprivrednim udruženjima kažu da je stanje daleko od dobrog

Zbog afričke kuge svinja na području Semberije i Majevice do sada je eutanazirano više od 30 hiljada svinja. Zaraza se stišava, najvećim dijelom zbog toga što svinja više skoro da i nema. Farmeri već razmišljaju o obnovi farmi. Da li će uzgoj svinja u Semberiji biti nastavljen i na koji način?

Afrička kuga svinja desetkovala je farme na sjeveroistoku zemlje. Od ukupno procijenjenih 45 000 svinja u Semberiji, za nešto više od dva mjeseca eutanazirano je 30 000.

“Onaj dio Semberije koji se najintenzivnije bavi svinjogojstvom, ima mjesta gdje su, maltene, sve svinje eutanazirane, a ovaj dio Semberije, pravac Zvornik, je pod kontrolom. Imamo sporadične pojave i mislim da će ubrzo Ministarstvo i ekspertska grupa reći da se odjavljuje afrička kuga svinja, da se stavlja pod kontrolu”, kaže za BHRT Slaviša Cacanović, doktor veterinarske medicine.

Dio odštete farmerima je već isplaćen, a izvršen je i interventni otkup zdravih svinja. Ipak, u poljoprivrednim udruženjima kažu da je stanje daleko od dobrog.

“Mi smo sad u neizvjesnosti kao proizvođači, da li ići dalje u proizvodnju, obnavljati, kad se i danas ubijaju svinje, nismo došli do kraja. Jednostavno, iskaču dnevno 4-6 po farmi koje se eutanaziraju. Ljudi ne vjeruju nikome, pa ni sami sebi. Niko odgovornost podnio nije i na kraju ceh će platiti građani koji će jesti splačine iz uvoza“, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Afrička kuga u potpunosti će promijeniti dosadašnji način uzgoja svinja, kažu u resornom ministarstvu.

“Pokušaćemo sa poljoprivrednim proizvođačima da pravimo zajednički pravilnike u smislu budućnosti i značaja biosigurnostnih mjera jer biosigurnosne mjere su prva linija u odbrani. U budućnosti svinje će se moći držati samo u objektima koji budu ispunjavali visok nivo biosigurnosnih mjera“, rekao je Negoslav Lukić iz Ministarstva poljoprivrede RS.

S druge strane, farmeri su i dalje u nedoumici da li i kada obnavljati farme.

“Oni koji su bili pozitivni moraju da ispoštuju procedure, dezinfekcija, provjera objekta i tek onda mislim da se može to broj svinja. Što se tiče nas koji još uvijek smo negativni, koji nismo imali direktan problem, za nekih 10 do 15 dana, ukoliko situacija ne bude eskalirala, planiramo da popunjavamo farme”, kaže Slobodan Petrić, uzgajivač svinja i član UO Udruge uzgajivača svinja RS.

Sagovornici BHRT-a upozoravaju da će posljedice pojave afričke kuge u BiH biti katastrofalne, o čemu najbolje svjedoče primjeri zemalja u regionu, koje se godinama bore sa iskorjenjivanjem zaraze.