Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Realni sektor

Poslodavci i Sindikat: Hitno usvojiti izmjene zakona kako bi se plate povećale do 400 KM

pare novac konvertibilne marke

“Februar se bliži kraju, a još nemamo informaciju kada će naši prijedlozi biti razmatrani u Parlamentu FBiH”, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata BiH još jednom pozivaju predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da hitno usvoje neophodne izmjene zakona koje bi omogućile povećanja plaća zaposlenima u FBiH u iznosu do 400 KM.

Podsjećaju da su još krajem prošle godine pokrenuli aktivnosti i preko ovlaštenih predlagača zakona u hitnu parlamentarnu proceduru uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Konačan cilj izmjena i dopuna ovih zakona jeste povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru koje bi iznosilo do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ove povećane neto plaće privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

– Naši prijedlozi su bili vremenski ograničeni do donošenja sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH, kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je u ovome trenutku najviše u Evropi. Nadali smo se da će naši prijedlozi biti brzo usvojeni u Parlamentu FBiH i da ćemo već u februaru biti u prilici isplatiti značajno povećane plaće radnicima. Nažalost, to se nije desilo, februar se bliži kraju, a još nemamo informaciju kada će naši prijedlozi biti razmatrani u Parlamentu FBiH – kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Iz UPFBiH još jednom naglašavaju hitnost donošenja ovih izmjena i dopuna, kako bi se zaposlenima u realnom sektoru pomoglo da lakše podnesu povećane troškove života, a istovremeno barem dijelom zaustavio odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH.

Iz Udruženja poslodavaca u FBiH podsjećaju da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora prošle godine, minimalna plaća povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti, što je značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plaće koju je utvrdila Vlada FBiH.

Predlažući izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, UPFBiH i SSSBiH žele osigurati značajnije povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća zaposlenih u realnom sektoru u FBiH, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca u FBiH.