Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od Rudanke do Putnikovog brda

Potpisan ugovor o izgradnji dionice Koridora 5c

autoceste-radovi

Dionica kroz bosanskohercegovački entitet Republika Srpska podrazumijeva most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela od kojih je jedan dug 1.600 metara

Predstavnici preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić i Milenko Dakić danas su s direktorom Integral inženjeringa Slobodanom Stankovićem potpisali ugovor o izgradnji dionice Koridora 5c od Rudanke do Putnikovog brda, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrijednost ugovora je 93.710.409,10 eura, rok za izgradnju je tri godine, a radi se o dionici dugoj oko šest kilometara koja se naziva i “Dobojska obilaznica”.

Finansiranje projekta obezbjeđeno je iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 150 miliona evra, a odobrena su i bespovratna sredstva Evropske unije preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan od 38 miliona evra.

Dionica kroz bosanskohercegovački entitet Republika Srpska podrazumijeva most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela od kojih je jedan dug 1.600 metara. Početak radova na ovoj dionici očekuje se tokom maja.

Tunel Putnikovo brdo predstavlja međuentitetsku granicu, ukupne je dužine 700 metara, od čega 120 metara pripada entitetu Federacija BiH. Tunel će uz saglasnost preduzeća Autoputevi FBiH biće kompletno izgrađen u okviru ovog projekta čiji je nosilac preduzeće Autoputevi RS-a.

Sprovedena je i tenderska procedura za izbor nadzora, uz odobrenje EBRD-a izabrana je firma IRD Engineering S.r.l. iz Italije, a vrijednost ugovora je 4,5 miliona evra.

Dušan Topić, direktor preduzeća Autoputevi RS, rekao je da se ovim ugovorom završava priča s južnim krakom Koridora 5c.

“Sad se u punom kapacitetu okrećemo premo Srbiji u pripremi projekata. Prije svega to je u kontinuitetu već izgrađenog autoputa dionica od Tovire do Vukosavlja, 35 kilometara Koridora 5c koji pripremamo s Evropskom investicionom bankom i tri lota dalje do Rače gdje nam je za ovu godinu prioritet da ugovorimo i počnemo s radovima na prvoj dionici Rača – Bijeljina”, kazao je Topić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Ćorić koji su naglasili da je izuzetno značajno što ovaj zahtjevni projekat izvodi domaća kompanija koja je posao dobila na međunarodnom tenderu.

Višković je istakao da će poslije praznika održati sastanke vezane za izvođenje radova na autoputu od Rače prema Bijeljini dugom 17 kilometara.

On je dodao da će s “prijateljima iz Srbije, privrednicima iz Turske i RS-a doći u poziciju da ove godine imaju značajne investicije na prostoru RS-a koje će preći iznos od milijardu i po KM”.