Biznis

Povećanje broja turista i noćenja

30/07/2018

Republiku Srpsku je u prvoj polovini ove godine posjetilo 181.841 turista i ostvareno je 447.260 noćenja, što predstavlja povećanje broja dolazaka gostiju za 14,4 odsto, a noćenja za 19,6 procenata, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja, 87.424 domaća gosta ostvarila su 212.166 noćenja, a 94.417 stranih turista 235.094 noćenja.

Broj noćenja domaćih gostiju u prvom polugodištu veći je za 20,5 odsto, a broj noćenja stranih turista za 18,7 odsto.

Domaći turisti su najviše noćenja imali u banjskim mjestima, a strani turisti u takozvanim ostalim turističkim mjestima.

Najveći broj noćenja među stranim turistima ostvarili su gosti iz Srbije i Hrvatske.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je broj noćenja koje u Srpskoj ostvaruju strani turisti već izvjesni vremenski period veći od ostvarenih noćenja domaćih gostiju.

On je dodao da je u posljednje vrijeme primjetan i trend većeg broja dolazaka stranih gostiju na turističke destinacije u RS u odnosu na domaće, te da postoji i oscilacija broja noćenja stranih gostiju po pojedinim destinacijama.

“To govori i da postoje mogućnosti za razvoj novih oblika turističke ponude, kao što je povećanje lepeze turističkih usluga sajamskog turizma, razvoja usluga za ono što se popularno zove kongresni turizam i slično”, rekao je Markićević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.