Priča o upornosti i uspjehu: Armin mijenja način trgovanja u Maleziji (FOTO)

armin2

Armin Osmančević je u jeku rata u BiH 1993. godine izbjegao u Švedsku, kako kaže, samo sa onim komadima odjeće koje je u tom trenutku nosio na sebi. Velikim trudom i naporima on je izgradio uspješnu karijeru i danas je direktor kompanije MyBazar u Maleziji.

„Imao sam veoma sretno djetinjstvo dok sam odrastao u BiH osamdesetih godina prošlog stoljeća. Rat je promijenio sve. Ali bio sam odlučan da preživim i izgradim novi život, bez osjećanja samosažalijevanja. Sve što sam do sada postigao bilo je usmjereno ka tome da postanem predvodnik pozitivnih promjena, uzor mojoj porodici, susjedima, mojoj zemlji i društvu u kojem živim“, naveo je Osmančević.

Iako je u Švedskoj izgradio karijeru i imao izvanredne uslove za život, Osmančević je napustio tu zemlju i otišao živjeti u Maleziji.

„Odlučio sam osnovati kompaniju koja će biti posvećena razvoju poduzetništva korištenjem modernih tehnologija i povezivanjem tržišta. Želio sam da usmjerim nove tehnologije kako bi one mogle koristiti svim ljudima“, rekao je Osmančević.

Ovaj Bosanac i Hercegovac jedan je od vodećih stručnjaka za digitalni marketing u Maleziji, a svojevremeno je radio za brendove kao što su Adidas, Pepsi, Mercedes i BMW.

„Vremenom sam kroz razgovor sa prijateljima shvatio da se u svijetu stvara veliki jaz između poznatih brendova i manjih firmi. To je zato što poznati brendovi imaju bolji pristup novim tehnologijama. Tada sam odlučio odnovati platformu MyBazar. To je biznis platforma za sve one koji žele prihvatiti digitalnu revoluciju“, kazao je Osmančević, prenosi The Sun Daily.

Svega dva posto trgovaca u Maleziji koristi internet za prodaju svojih proizvoda. Osmančević i njegova kompanija svojim radom upravo mijenjaju ovaj sektor, kao i način trgovanja.

„Nastojimo obezbjediti infrastrukturu za one trgovine koje još uvijek nisu iskoristile potencijal interneta. U narednih pet godina planiramo izgraditi jaku osnovu za kompanije u Maleziji, kako bi one mogle prihvatiti digitalnu ekonomiju. Na taj način kompanije mogu postati globalni igrači“, naveo je Osmančević.

MyBazar praktično omogućava poslovne transakcije i na ovoj platformi svako može promovirati ili prodavati svoje proizvode ili usluge, bez plaćanja bilo kakve naknade.

Osmančević je govorio i o receptu za uspjeh u savremenom poslovnom svijetu te uputio niz savjeta za mlade koji žele izgraditi bogatu karijeru.

„Važno je uvijek nastojati biti bolji i unaprijediti svoja znanja. Potrebno je čitati mnogo, pogotovo o liderstvu, inovacijama, kreativnosti. Ali ono što je najvažnije jeste okružiti se pozitivnim ljudima. Tako ćete ne samo ostvariti svoj puni potencijal, već živjeti sretnim, prosperitetnim i uravnoteženim životom. Ne treba se bojati, već raditi vrijedno i prihvatiti sve promjene. Tokom svoje karijere nikada me nije bilo strah posla, a nekada sam radio za veoma malu platu“, zaključio je Osmančević.