Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbili ponudu menadžmenta

Radnici ArcelorMittala stupaju u generalni štrajk: “Nova ponuda je sramna”

sindikat arcelormittal
Foto: Fena

Zaposlenici ove kompanije, njih oko 2.200, rade bez kolektivnog ugovora od 31. maja ove godine, kada je istekao dosadašnji ugovor

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica nije prihvatio ponudu menadžmenta tog preduzeća za potpis novog kolektivnog ugovora, pa će sutra u 7.00 sati početi generalni štrajk, rekao je predsjednik tog sindikata Rašid Fetić.

Sindikat je, naime, u petak, neposredno pred početak sjednice Skupštine, dobio novu, nešto poboljšanu ponudu menadžmenta kompanije za potpis kolektivnog ugovora na godinu dana, ali su predstavnicima Sindikata u pogonima bili potrebni dodatni razgovori i konsultacije s članstvom, pa su danas održali nastavak sjednice.

“Radnici smatraju kako je nova ponuda sramna te većinom glasova nije prihvaćena. Ponuda nije obuhvatala povećanje plaće, nego samo uvećanje novčanog dijela naknade za topli obrok sa dosadašnjih pet na 6,5 KM, dok smo mi bili tražili 7,5 KM.

Također, kompanija je prihvatila i naš zahtjev da se radnicima, umjesto robnih poklona, isplaćuje po 100 KM za bajramluk, kao i zahtjev za isplatu regresa za 2023. godinu do maja 2024. godine”, istakao je Fetić.

Regres se u toj kompaniji tradicionalno isplaćuje u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca.

Zaposlenici ove kompanije, njih oko 2.200, rade bez kolektivnog ugovora od 31. maja ove godine, kada je istekao dosadašnji ugovor.

Sindikatu je pregovaračku poziciju u razgovorima s menadžmentom kompanije donekle ugrožavala i nedavna odluka kompanije da, zbog poremećaja na tržištu i smanjenja potražnje za proizvodima, zaustavi proizvodnju kao i dovoz željezne rude iz rudnika svoje kompanije iz Ljubije kod Prijedora, ali su ipak odlučili stupiti u generalni štrajk, za koji su ispunili sve potrebne zakonske uvjete. U periodu dok bude štrajk, radit će samo departmenti “Energetika” i “Koksara”.