Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koprodukcija tri teatra

“Što na podu spavaš” nakon dvije godine čekanja premijerno i u zagrebačkoj Gavelli

darko cvijetic
Foto: Fena

Tako je zagrebačka premijera predstave koja je dobila niz nagrada u regionu planirana za 20. novembar, a nakon toga slijede dvije izvedbe. Prva je u utorak 21. novembra, dok će drugom 22. novembra biti otvorene 36. Gavelline večeri

Predstava stvorena u sinergiji triju teatara – Dramskog kazališta Gavella, Srpskog narodnog pozoršta Novi Sad i Narodnog pozorišta Sarajevo “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, iduće sedmice će biti premijerno izvedena u Zagrebu.

Tako je zagrebačka premijera predstave koja je dobila niz nagrada u regionu planirana za 20. novembar, a nakon toga slijede dvije izvedbe. Prva je u utorak 21. novembra, dok će drugom 22. novembra biti otvorene 36. Gavelline večeri.

Prve probe za ovu predstavu počele su u maju prošle godine upravo u Gavelli, a zagrebačka premijera trebala je biti održana u novembru 2022. godine. Do odgađanja predstave, kako je Feni pojasnio autor romana po kojem je urađen i dramski tekst, bh. književnik Darko Cvijetić, došlo je zbog toga što je Gavella bila oštećena u potresu, pa se čekalo dvije godine.

Na stranici kazališta “Gavella” zapisano je da u saradnji tri pozorišne kuće i Festivalom MESS na pozornicu stiže jedna od onih priča “koja je morala biti ispričana”.

Pred zagrebačku premijeru Darko Cvijetić je kazao da je na neki način predstava opet kod kuće, s obzirom na to da je prva čitaća proba i bila u Gavelli, pa je rad nastavljen u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

-Uslijedila je premijera u Novom Sadu, u septembru 2022. potom premijera u Sarajevu, čitav niz festivala u Srbiji, od Sterijinog pozorja do festivala profesionalnih pozorišta u Zrenjaninu, pa u Šapcu, Kragujevcu, Narodnom pozorištu u Beogradu, potom u Čortanovcima u Vojvodini, festival TEST u Temišvaru…Sad se otvara Zagreb, potom Vinkovci itd – kazao je Cvijetić.

Govoreći o nagradama koje je dobila ova predstava Cvijetić ističe da ih je sigurno više od deset.

-Nekoliko brilijantnih pobjeda, pa nekoliko Sterijinih nagrada, svuda nagrade publike… Predstava ima začudnu strukturu, brilijantno je režirana, a tek kolege glumci – ljudine, prije svega – podvukao je Cvijetić.

On naglašava i ulogu kolega glumaca i glumica poput Merime Lepić Redžepović, Maje Izetbegović, Aldina Omerovića, Saše Krmpotića iz Sarajeva, potom Igora Pavlovića, Aleksandre Pleskonjić, Darka Radojevića, Stevana Uzelca iz Novog Sada, potom Tene Nemet Brankov, Svena Šestaka, Ivana Grčića, Nikole Baće iz Zagreba…

-To su nevjerovatni umjetnici i veliki ljudi a sve nas je vodio Kokan Mladenović iz Beograda. Dakle, koprodukcija koja sama za sebe govori dovoljno. Vrlo sam ponosan. Niti sanjati nisam mogao ovakav tim okupljen oko mojeg malog romana, veliku ljubav i međusobno poštovanje, profesionalizam koji je pun empatije. Tri doma, tri kuće ima naša predstava i jedno Nebo – podvukao je Darko Cvijetić.

Predstava “Što na podu spavaš?” gostovala je na brojnim festivalima u regiji, a pozivi i dalje stižu.

Međutim nije je bilo na bosanskohercegovačkim pozorišnim festivalima.

-Ostat će baš tužno da predstava nije bila ni na jednom festivalu u BiH. Meni je to nečuveno. Igrali smo u Sarajevu na MESS-u, ali MESS je svakako koproducent. Strašno je da predstava o Bosni ne igra u Bosni… – zaključio je Cvijetić. .