Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"velike kafopije"

Raste cijena kafe, za devet mjeseci ove godine popili smo 105,4 miliona KM

kafa-unsplash

Da Bosanci i Hercegovci važe za velike kafopije, nije nikakva tajna, pa se tako još ne odriču svog omiljenog napitka koji je u BiH neizostavan dio jutarnje, ali i dnevne rutine

Cijene kafe u Evropskoj uniji u avgustu su porasle za 16,9 posto na godišnjem nivou, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda evropskog bloka Eurostat.

Rast cijena učinio je ovaj proizvod luksuzom.

Rast cijena kafe osjetili su i stanovnici BiH, pa je tako ovaj napitak u kafićima skuplji za pola marke do marku KM. S druge strane, cijena na policama u trgovinama ne prestaje rasti, pa je za kilogram mljevene kafe potrebno izdvojiti i do 18 KM. Pola kilograma u prosjeku košta oko 8,50 KM.

Da Bosanci i Hercegovci važe za velike kafopije, nije nikakva tajna, pa se tako još ne odriču svog omiljenog napitka koji je u BiH neizostavan dio jutarnje, ali i dnevne rutine.

Kada je riječ o uvozu kafe, u našu zemlju je za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 14,5 miliona kilograma u vrijednosti od 105,4 miliona KM. Najviše smo kafe uvezli smo iz Brazila, i to skoro osam miliona kilograma.

Poređenja radi, u prošloj godini je uvezeno nešto više od 22 miliona kilograma kafe, ali je na nju utrošeno manje novca.

Tako su nas 22 miliona kilograma kafe koštala 97,1 milion KM

U porastu nije samo cijena kafe već i mlijeka, ali šećera. Cijene šećera su u avgustu porasle za 33,4 posto na godišnjem nivou. Najveći godišnji rast cijena šećera od 109,2 posto zabilježen je u Poljskoj.