Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratari u RS-u protiv povećanja akciza na gorivo

poljoprivrednici

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženju poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske (RS) izričito su protiv povećanja akciza na gorivo kao izvora dodatnih sredstava za budžete.

Pozivaju sve subjekte da daju doprinos opstanku domaćeg agrara time što će spriječiti usvajanje odluke o povećanju spomenutih akciza.

Upozoravaju da bi nafta trebalo da poskupi upravo na pragu proljetne sjetve i prije obećane isplate podsticaja za poljoprivredu, što je, kako su naveli predsjednici spomenutih udruženja Stojan Marinković i Vladimir Usorac, „odličan recept“ za uništenje proizvodnje hrane i otvaranje puta za uvoz “bjelosvjetskog otpada“.

Također, u otvorenom pismu predstavnika poljoprivrednih udruženja se upozorava da bi poskupljenje nafte i naftnih derivata, pod izgovorom vraćanja kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), „moglo dovesti do poskupljenja svih proizvoda i još veće neizvjesnosti života stanovništva“.

Navode i da bi uvođenjem “plavog dizela” budžet BiH bio uskraćen za 12 do 15 miliona KM, te da to ne bi ugrozilo vraćanje kredita MMF-u.