Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo poljoprivrede RS-a ne prihvata “isključive” zahtjeve ratara

Ratari-foto

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) saopćili su da ne prihvataju “isključive” stavove Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, kada je u pitanju proces donošenja pravilnika o podsticajima za 2017. godinu.

Ne prihvataju ni, kako dodaju, ultimatum koji su predstavnici Saveza dali za isplatu podsticajnih sredstava za 2016. godinu i podsjećaju da Vlada Republike Srpske garantuje isplatu cjelokupnog duga.

– Apsolutno su netačne tvrdnje o tome da su bolji uslovi za proizvodnju u Federaciji BiH, kada su u pitanju podsticaji, te je neprihvatljiv zahtjev Saveza da se u izradi pravilnika za 2017. godinu treba rukovoditi federalnim Pravilnikom za 2016.godinu – navode u saopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a je, kako dodaju, opredijeljeno da u razgovoru s predstavnicima proizvođača razmotri sve primjedbe na Nacrt pravilnika o podsticajima, zbog čega su održana dva sastanka o toj temi u Ministarstvu.

Nacrt pravilnika je upućen svim udruženjima da bi dali svoje sugestije, što je i dogovoreno na posljednjem sastanku u Ministarstvu.

– Međutim, umjesto da dostave svoje primjedbe i sugestije na pravilnik, kao što su to učinili predstavnici nekih drugih republičkih udruženja, Zadružnog saveza RS-a i poljoprivrednih društava, predstavnici Saveza odbacivanjem kompletnog teksta pravilnika pokazuju da ustvari od početka nisu željeli da stvarno učestvuju u izradi ovog dokumenta – tvrde u saopćenju.

Poljoprivrednici u RS-u najavili su za 23. februar mirne proteste na kojim će iskazati nezadovoljstvo situacijom u agraru.

Protest je planiran za 12 sati u Gradišci, saopćeno je danas iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a.

Nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a optužuju za kašnjenje posticaja te traže smjenu resornog ministra Steve Mirjanića.

Dali su rok entitetskom resornom ministarstvu od 30 dana da ratarima isplate neisplaćene podsticaje iz prošle godine.

Ističu i da ponuđeni prijedlog pravilnika o podsticajima u RS-u treba u cijelosti promijeniti, a kao osnovu toga predlažu prošlogodišnji pravilnik u Federaciji BiH da bi subvencije bile usklađene s onima koje imaju poljoprivrednici u FBiH jer su na istom tržištu.