Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razvoje agencije “NERDA” i “ZAFER” dogovorile konkretnu saradnju

bigmev3

Posredstvom Fondacije BIGMEV, predstavnici Razvojne agencije sjeveroistočne Bosne “NERDA” i Razvojne agencije “ZAFER” (Kutahija, Manisa, Afijon i Ušak) Republike Turske, potpisali «Memorandum o saradnji».

Sporazum su danas u sarajevskom predstavništvu Fondacije BIGMEV potpisali, direktor Razvojne agencije sjeveroistočne Bosne “NERDA” Enes Drljević i direktor Razvojne agencije “ZAFER” Yusuf Balci.

bigmev

Potpisivanjem ovog sporazuma je prethodila ranija saradanja između ove dvije agencije koje su već aplicirale na dva projekta u programima EU.

Cilj saradnje je povezivanje u sferi biznisa, tj. povezivanje kompanija iz jedne i druge regije, promovisanje poslovnih potencijala, razmjena iskustava, obuka i edukacije, te zajedničko učešće na projektima EU.

„Imamo jednu sigurnu činjenicu a to je da će razmjena informacija, podataka kao i iskustava imati jak uticaj na razvoj odnosa i na dobrobit obje zemlje. Agencije će kroz buduću saradnju dobiti značajna iskustva i snagu u razvijanju evropsih fondova i projekata. Smatram da pored evropskih projekata, imamo i drugu korist a to je da agencija u regiji Manisa i agencija u Tuzlansom kantonu naprave značajne pomake po pitanju razvoja ekonomije. Nadamo se da će obje strane iskorisiti sve mogućnosti da se ekonomski potencijali i investicijski kapaciteti stave u pogon i postignu željeni rezultati”, kazao je tom prilikom domaćin današnjeg događaja Muzaffer Cilek, predsjednik Fondacije BIGMEV.

Na području koje pokriva Agencija ZAFER živi 3 miliona stanovnika. Najrazvijeniji sektori u ovoj regiji su poljoprivreda, sektor tehnike, proizvodnja dijelova i proizvoda od plastike, rudarstvo i zdravstveni turizam.

Yusuf Balci, direktor agencije ZAFER izrazio je posebnu zahvalnost predsjedniku Fondacije BIGMEV, Muzafferu Cileku i svim uposlenicima Fondacije iz razloga što pokreću i realiziraju ovakav vid saradnje. «Naše dvije Razvojne agencije imaju mnogo sličnosti. Danas ozvaničena saradnja će biti precizirana akcionim planom. Naše aktivnosti u realizaciji potpisanog će se nastaviti kroz redovne posjete i kroz rad na terenu. Smatram da sve postojeće veze između naših zemalja u kulturnom i historijskom pogledu moraju biti krunisane kvalitetnom ekonomskom saradnjom”, riječi su Yusufa Balcia, direktora Razvojne agencije ZAFER, regije u kojoj se nalazi najveća turska fabrika za proizvodnju tehnike Vestel.

bigmev2

podudarne, te ćemo zajedničkim radom kreirati novu energiju. U idućih pola godine rezultate saradnje će prepoznati i osjetiti obje zemlje. Na kraju želim zahvaliti BIGMEV-u da je u razvojnim agencijama u BiH prepoznao partnera za turske razvojne agencije. To su do sad Serda, Redah i Nerda očekujem da će se druge agencije priključiti i surađivati, kako bismo svi skupa napravili jaku mrežu”, izjavio je tim povodom Enes Drljević, predsjednik Razvojne agencije NERDA iz Tuzle.

Kao znak zahvalnosti za uspješan početak saradnje, Yusuf Balci direktor agencije ZAFER, uručio je keramički suvenir iz Turske „Kutahya“ Enesu Drljeviću predsjedniku agencije Nerda, kao i Muzafferu Cileku predsjedniku Fondacije BIGMEV.