Dnevni list Hurriyet kažnjen zbog uvreda na račun Erdogana

Erdogan na predstavljanju nove turske kreditne linije

Jedan od glavnih turskih dnevnih listova osuđen je u četvrtak na veliku novčanu kaznu zbog vrijeđanja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u jednom članku, usred kampanje prije općih izbora 7. juna.

Sud u Ankari je vidio u članku Mehmeta Yilmaza, koji je objavljen u dnevnom listu Hurriyet, “napad na prava” predsjednika Erdogana.

[pull_quote_right]Hurriyet, jedan od najprodavanijih dnevnih listova u Turskoj, kritikuje Erdogana, ali zadržava umjerenu liniju[/pull_quote_right]

Sud je presudio da novinar i direktorica dnevnog lista Vuslat Dogan Sabandži plate 20.000 turskih lira odštete Erdoganu, javila je državna novinska agencija Anadolija.

U presudi se ne precizira o kojem se članku radi, ali je poznato da je Hurriyet objavio 25. augusta dugačak Yilmazov članak u kojem on podsjeća na optužbe protiv Erdogana za korupciju, dvije sedmice poslije njegove pobjede na predsjedničkim izborima.

Turska vlada je prije godinu dana pojačala mjere kako bi pokušala da zauzda internet i socijalne mreže.

Hurriyet, jedan od najprodavanijih dnevnih listova u Turskoj, kritikuje Erdogana, ali zadržava umjerenu liniju.

Ton se ipak promijenio zbog žestokih Erdoganovih kritika na račun dnevnih novina i načina na koji su pratile smrtnu presudu egipatskom predsjedniku Muhamedu Morsiju.