Advokat tvrdi da su policajci prilikom hapšenja pretukli Amara Bašića

basic brbovic privodjenje

Mirza Kovač, advokat Amara Bašića (27), koji je sa Kenanom Brbovićem (31) i Ahmedom Bajićem (23) osumnjičen da je pripadnik grupe koja je provaljivala u prodavnice na Ilidži i u Vogošće, te krala cigarete, podnijeće krivičnu prijavu protiv policajaca koji su njegovog branjenika i Brbovića, prilikom hapšenja, pretukli i tako prekoračili upotrebu sile koja je bila potrebna za njihovo stavljanje pod kontrolu.

[pull_quote_right]Bašićev brat je slikao mobitelom kako premlaćuju Amara, ali je to policija izbrisala s njegovog mobitela[/pull_quote_right]

Jučer je Općinski sud Sarajevo Brboviću i Bašiću odredio jednomjesečni pritvor, a Kovač se protivio tome tražeći da se njegov klijent odvede u bolnicu zbog povreda koje je zadobio prilikom hapšenja.

Podsjećamo, Brbović i Bašić su bježeći od potjere navodno koristili audi (E95-A-055), koji su ostavili u Ulici porodice Foht, a potom pobjegli u Trebevićku ulicu i sakrili se u grmlje. Bajić se, naoružan automatskom puškom, uz pomoć motorole podešene na policijsku frekvenciju s kojom je mogao pratiti kretanje policajaca na terenu, nekako uspio izvući iz obruča. Međutim i on je istog dana uhvaćen.

Govoreći o ovom hapšenju Kovač je za Oslobođenje kazao:

“Taj audi nije njihov kao ni puška. To će naknadno biti utvrđivano analizom DNK i otisaka prstiju. Navodno postoji snimak videonadzora u nekom od opljačkanih objekata, na kojem se vidi maskirana osoba. Ali, sve da je i bilo tako kako kaže policija, to nije razlog da ih onako krvnički pretuku. Bašićev brat je slikao mobitelom kako premlaćuju Amara, ali je to policija izbrisala s njegovog mobitela. Pored toga, Bašića i Brbovića niko nije slikao nakon što su uhapšeni, da se ne vide povrede. U svim dokumentima navodi se samo da su zadobili povrede, a nigdje ne piše ko im ih je nanio. Onako nisu prebijali ni u Keratermu i Dretelju. O prekomjernoj upotrebi sile obavijestit ću Odjel unutrašnje kontrole i komesara MUP-a, Amnesty international, ombudsmana, te predsjednika Općinskog suda i direktora KPZ-A Sarajevo jer ih u ovim institucijama nisu slikali. Zbog prebijanja Niske Karkelje 18 specijalaca je suspendovano, a ovdje niko ni da pisne. U utorak navečer sam insistirao da Bašića odvedu na očnu kliniku, a danas (u srijedu, op.a.) onako pretučen ide u pritvor, gdje uopšte nema kompetentnog ljekara”, rekao je Kovač dodajući da se nekoliko njegovih klijenata u posljednje vrijeme žalilo na prekomjernu upotrebu policijske sile prilikom hapšenja.

Advokat Indira Karahodžić, braniteljica Kenana Brbovića, podržala je svog kolegu Kovača i kazala da njen branjenik tvrdi da se nisu opirali prilikom hapšenja.