Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Advokat tvrdi da su policajci prilikom hapšenja pretukli Amara Bašića

basic brbovic privodjenje

Mirza Kovač, advokat Amara Bašića (27), koji je sa Kenanom Brbovićem (31) i Ahmedom Bajićem (23) osumnjičen da je pripadnik grupe koja je provaljivala u prodavnice na Ilidži i u Vogošće, te krala cigarete, podnijeće krivičnu prijavu protiv policajaca koji su njegovog branjenika i Brbovića, prilikom hapšenja, pretukli i tako prekoračili upotrebu sile koja je bila potrebna za njihovo stavljanje pod kontrolu.

[pull_quote_right]Bašićev brat je slikao mobitelom kako premlaćuju Amara, ali je to policija izbrisala s njegovog mobitela[/pull_quote_right]

Jučer je Općinski sud Sarajevo Brboviću i Bašiću odredio jednomjesečni pritvor, a Kovač se protivio tome tražeći da se njegov klijent odvede u bolnicu zbog povreda koje je zadobio prilikom hapšenja.

Podsjećamo, Brbović i Bašić su bježeći od potjere navodno koristili audi (E95-A-055), koji su ostavili u Ulici porodice Foht, a potom pobjegli u Trebevićku ulicu i sakrili se u grmlje. Bajić se, naoružan automatskom puškom, uz pomoć motorole podešene na policijsku frekvenciju s kojom je mogao pratiti kretanje policajaca na terenu, nekako uspio izvući iz obruča. Međutim i on je istog dana uhvaćen.

Govoreći o ovom hapšenju Kovač je za Oslobođenje kazao:

“Taj audi nije njihov kao ni puška. To će naknadno biti utvrđivano analizom DNK i otisaka prstiju. Navodno postoji snimak videonadzora u nekom od opljačkanih objekata, na kojem se vidi maskirana osoba. Ali, sve da je i bilo tako kako kaže policija, to nije razlog da ih onako krvnički pretuku. Bašićev brat je slikao mobitelom kako premlaćuju Amara, ali je to policija izbrisala s njegovog mobitela. Pored toga, Bašića i Brbovića niko nije slikao nakon što su uhapšeni, da se ne vide povrede. U svim dokumentima navodi se samo da su zadobili povrede, a nigdje ne piše ko im ih je nanio. Onako nisu prebijali ni u Keratermu i Dretelju. O prekomjernoj upotrebi sile obavijestit ću Odjel unutrašnje kontrole i komesara MUP-a, Amnesty international, ombudsmana, te predsjednika Općinskog suda i direktora KPZ-A Sarajevo jer ih u ovim institucijama nisu slikali. Zbog prebijanja Niske Karkelje 18 specijalaca je suspendovano, a ovdje niko ni da pisne. U utorak navečer sam insistirao da Bašića odvedu na očnu kliniku, a danas (u srijedu, op.a.) onako pretučen ide u pritvor, gdje uopšte nema kompetentnog ljekara”, rekao je Kovač dodajući da se nekoliko njegovih klijenata u posljednje vrijeme žalilo na prekomjernu upotrebu policijske sile prilikom hapšenja.

Advokat Indira Karahodžić, braniteljica Kenana Brbovića, podržala je svog kolegu Kovača i kazala da njen branjenik tvrdi da se nisu opirali prilikom hapšenja.