Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Robni deficit RS-a s inostranstvom milijarda i 488 miliona KM

izvoz-bih123

Vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske u periodu januar – oktobar ove godine iznosio je milijardu i 488 miliona KM.

Obim robne razmjene tog bh.entiteta s inostranstvom iznosio je pet milijardi i 850 miliona KM, od čega se na izvoz odnosilo dvije milijarde i 180 miliona, a na uvoz čak tri milijarde i 669 miliona KM.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku, koje je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci saopćila direktorica Radmila Čičković, pokazuju da je izvoz u period januar – oktobar 2015. godine smanjen za 3,3 posto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz smanjen za 10,1 posto.

Procent pokrivenosti uvoza izvozom za deset mjeseci tekuće godine iznosio je 59,4 posto, navela je Čičković.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske s inostranstvom, u periodu januar – oktobar ove godine, najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 408 miliona KM, odnosno 18,7 posto, te u Srbiju 286 miliona KM ili 13,1 posto od ukupnog ostvarenog izvoza.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 638 miliona KM ili 17,4 posto te iz Rusije, u vrijednosti od 590 miliona KM, odnosno 16,1 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, najveće učešće u izvozu ostvaruju obrađeno drvo s ukupnom vrijednošću od 136 miliona KM, što iznosi 6,2 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), s ukupnom vrijednošću od 546 miliona KM ili 14,9 posto od ukupnog uvoza.