Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blatter: Bio sam između raspjevanih anđela i paklenog ognja

sepp blatter

Sepp Blatter (79) nakon 17 godina predsjedanja FIFA-om suspendovan je zbog istrage o korupciji i nije mu dozvoljeno predstavljati Svjetsku nogometnu federaciju, a i onemogućen je u pokušaju da po peti put doživi reizbor za predsjednika FIFA-e.

Blatterov konačni pad počeo je u junu ove godine, kada je zahvaljujući zahtjevu američkih vlasti, nekoliko visokih dužnosnika FIFA-e uhapšeno pod optužbama za korupciju i pranje novca. Iako je tada formalno ostao netaknut, početak urušavanja njegovog carstva sazdanog na korupciji i “iznudama u rukavicama” značio je i početak njegovog kraja.

Ali, vlastodržac funkciju nije ispuštao iz ruku za koje se znalo da će prije ili kasnije završiti u lisicama, pa je nakon četvrtog reizbora poručio kako se neće natjecati na vanrednom kongresu FIFA-e u februaru sljedeće godine, ali da će do tada voditi “svjetsku nogometnu porodicu”, kako bi je nasljedniku predao u što boljem stanju.

U tome ga je spriječilo otvaranje istrage protiv njega, koju je švicarsko državno odvjetništvo pokrenulo u septembru i to zbog “kriminalno štetnog poslovanja i protupravnog stjecanja imovinske koristi”, da bi 8. oktobra Blatter bio suspendiran zbog spomenute istrage.

Švicarska televizija RTS ove sedmice emitirat će ekskluzivni intervju s Blatterom, prvi otkakako je početkom mjeseca hospitaliziran zbog, kako je rekao, “malog emotivnog sloma”.

Televizija je pustila nekoliko kratkih izjava intervjua u kojima Blatter otkriva: “Bio sam tako blizu smrti da sam sjedio između raspjevanih anđela i paklenog ognja”.

Osim što je opisao put prema onostranom, Blatter je dao podršku također kompromitiranom Michelu Platiniju, jer je predsjednik UEFA-e “dobar, pošten čovjek i zbog toga pravi za novog predsjednika FIFA-e”.