Biznis

RS: U martu isplata podsticaja poljoprivrednicima

03/02/2017

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Stevo Mirjanić očekuje da se u martu ove godine isplate svi podsticaji, koje taj resor duguje poljoprivrednim proizvođačima u RS-u za prošlu godinu.

On je danas razgovarao s predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednika o pravilima usmjeravanja sredstava podsticaja u 2017.godini.

Na konsultacije su pozvana sva republička udruženja poljoprivrednih proizvođača, te predstavnici Privredne komore i Zadružnog saveza RS-a, kako bi se razmijenila mišljenja o najbitnijim pitanjima Pravilnika o podsticajima za 2017.godinu, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Predstavljen je, kako se dodaje, plan ulaganja u poljoprivredu u 2017.godini, koji okvirno iznosi 176 miliona KM.

Mirjanić je istakao da je cilj Ministarstva da se sredstva agrarnog budžeta usmjere, što bolje i ravnomjernije, u ključne proizvodnje koje su od interesa za RS.

Prijedlog Pravilnika će u narednom periodu biti upućen Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, te drugim udruženjima, kako bi dali konačne sugestije na tekst predloženog dokumenta.

Rukovodstvo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a nedavno je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu RS-a, jer je u entitetskom budžetu za ovu godinu predviđeno izdvajanje za agrar od oko 60 miliona KM, što je, kako tvrde, znatno manje od zakonom zagarantovanih šest posto budžetskih sredstava za poljoprivredu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.