RS: U martu isplata podsticaja poljoprivrednicima

poljoprivreda333
Foto: Ilustracija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Stevo Mirjanić očekuje da se u martu ove godine isplate svi podsticaji, koje taj resor duguje poljoprivrednim proizvođačima u RS-u za prošlu godinu.

On je danas razgovarao s predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednika o pravilima usmjeravanja sredstava podsticaja u 2017.godini.

Na konsultacije su pozvana sva republička udruženja poljoprivrednih proizvođača, te predstavnici Privredne komore i Zadružnog saveza RS-a, kako bi se razmijenila mišljenja o najbitnijim pitanjima Pravilnika o podsticajima za 2017.godinu, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Predstavljen je, kako se dodaje, plan ulaganja u poljoprivredu u 2017.godini, koji okvirno iznosi 176 miliona KM.

Mirjanić je istakao da je cilj Ministarstva da se sredstva agrarnog budžeta usmjere, što bolje i ravnomjernije, u ključne proizvodnje koje su od interesa za RS.

Prijedlog Pravilnika će u narednom periodu biti upućen Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, te drugim udruženjima, kako bi dali konačne sugestije na tekst predloženog dokumenta.

Rukovodstvo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a nedavno je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu RS-a, jer je u entitetskom budžetu za ovu godinu predviđeno izdvajanje za agrar od oko 60 miliona KM, što je, kako tvrde, znatno manje od zakonom zagarantovanih šest posto budžetskih sredstava za poljoprivredu.