Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

INFLACIJA

Rusija povećava kamatnu stopu na 12 posto dok vrijednost rublje pada

FOTO: Unsplash
Ilustracija

Ruska valuta prešla je jučer 101 rublju za dolar, izgubivši više od trećine svoje vrijednosti od početka godine i dosegnuvši najniži nivo u gotovo 17 mjeseci

Ruska centralna banka podigla je svoju ključnu kamatnu stopu za 3,5 postotnih bodova, na 12 posto, u pokušaju borbe protiv inflacije i jačanja rublje, nakon što je ruska valuta pala na najnižu vrijednost od početka invazije na Ukrajinu.

Odluka je objavljena nakon što je dan ranije sazvan hitan sastanak upravnog odbora banke zbog pada rublje, javlja Sky News.

Pad dolazi dok Moskva povećava vojnu potrošnju, a zapadne sankcije pogađaju njen izvoz energije.

Ruska valuta prešla je jučer 101 rublju za dolar, izgubivši više od trećine svoje vrijednosti od početka godine i dosegnuvši najniži nivo u gotovo 17 mjeseci.

Centralna banka je rekla da je potražnja premašila sposobnost zemlje da poveća ekonomsku proizvodnju, povećavajući inflaciju i utičući na “dinamiku kursa rublje kroz povećanu potražnju za uvozom”.

Ekonomski savjetnik Vladimira Putina, Maksim Oreškin, okrivio je “labavu monetarnu politiku” za slabu rublju u svom autorskom tekstu, dodajući da centralna banka ima “sve potrebne alate” za stabilizaciju situacije i da uskoro očekuje normalizaciju.