Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lojalan predsjedniku Rusije

Njemački medij: Putinov mlađi saveznik iz Banjaluke je suočen s preprekama

Foto: Arhiva
Dodik i Putin

“Dodika podržavaju Moskva, Beograd i Budimpešta”, piše njemački list

“Rusija se u Evropi može osloniti na tri saveznika”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung: “U državi-članici EU-a Mađarskoj, zemlji kandidatkinji Srbiji i u pola Bosne i Hercegovine pod kontrolom bosanskih Srba – vlastodršci su čvrsto lojalni Putinu, iako s različitim nijansama.”

“Najodlučnije je svoju politiku usmjerio ka Moskvi Milorad Dodik, predsjednik RS”, piše njemački list, prenosi Deutsche Welle.

“Moskvi idu na ruku Dodikovi napori da transformira Bosnu u konfederaciju država, kao preliminarni korak ka kasnijoj secesiji njegovog dijela zemlje – jer su nemiri, kao rezultat toga, značajni”, dodali su.

Autor članka Michael Martens pritom ukazuje da se Dodik, kojeg naziva “Putinov mlađi partner u Banjaluci”, nedavno suočio s preprekama – Njemačka je najprije zamrzla, a sada i potpuno obustavila četiri infrastrukturna projekta u RS-u vrijedna više od sto miliona eura, SAD je krajem jula uveo sankcije četvorici visokih dužnosnika RS-a, a prošle sedmice je i javni tužilac BIH podigao optužnicu protiv Dodika.

“Optužnica je vrhunac dosadašnjeg sukoba Dodika i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Christiana Schmidta (CSU)”, ocjenjuje autor, ali i napominje da sada “ostaje da se vidi hoće li javno tužilaštvo sa sjedištem u Sarajevu uopće moći djelovati na području RS”.

“Dodika podržavaju Moskva, Beograd i Budimpešta”, piše njemački list. „

“Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto širi stav da nekakav neodređeni ’međunarodni liberalni mainstream’ stoji iza udara Zapada i javnog tužioca na Dodika”, odnosno da se tako “kažnjavaju političari koji se hrabro zalažu za nacionalne interese, kao što to čine Dodik i Putin”.