Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

suđenje dodiku

Udruženja svjedoka genocida: Petronijeviću želimo uspjeh kao s Karadžićem

dodik petronijević
Foto: Pixsell/Fena

Sud BiH ima rok od 15 dana da donese odluku o potvrđivanju, koju je Tužilaštvo BiH podiglo u petak, protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe uputili su zajedničko saopćenje javnosti nakon što poznato da će Milorada Dodika zastupati Goran Petronijević, nekadašnji advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Advokat Goran Petronijević iz Srbije kojem je donedavno bio zabranjen ulazak u BiH jer je predstavljao prijetnju po nacionalnu sigurnost, najavio je da će formirati tim za odbranu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

“Smjestio” Karadžića u zatvor

Tim povodom, udruženja smatraju da je Petronijević “idealan” advokat za Dodika, jer je Karadžiću “smjestio” doživotni zatvor.

“Goran Petronijević, advokat koji je uspješno smjestio Karadžiću doživotni zatvor, a koji je ujedno i član Centra za obnovu međunarodnog prava (jer mu sadašnji pravni sistem ne odgovara), je idealna osoba za odbranu Milorada Dodika”, poručuju iz udruženja.

Ističu, potom, kako se nadaju i Petronijeviću žele uspjeh kakav je imao sa svojim branjenikom Radovanom Karadžićem.

Rok od 15 dana

“Tragikomično je da Milorad Dodik, koji je bio najžešći zagovornik hapšenja Radovana Karadžića zbog ratnih zločina, ali i zbog korupcije, okuplja najodanije kadrove iz te ere ratnog zločinca Radovana Karadžića. Epilog ovog tragikomičnog postupka Milorada Dodika je poprilično izvjestan”, smatraju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i majke enklave Srebrenica i Žepa.

Sud BiH ima rok od 15 dana da donese odluku o potvrđivanju, koju je Tužilaštvo BiH podiglo u petak, protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.