Ruske vlasti ne žele jačanje rublje

rublja

Ruske vlasti ne žele dalje jačanje rublje i pozivaju Centralnu banku da se bori protiv daljeg jačanja nacionalne valute, ali Rusi priželjkuju dalji rast rublje jer tako pojeftinjuje strana roba, a i mogućnost putovanja u inostranstvo.

Rast rublje, uprkos zapadnim sankcijama, ekonomske analitičare učvršćuje u ocjeni da su sankcije suštinski propale, ali ruske vlasti, ipak, nisu zadovoljne prekomjernim jačanjem rublje.

Krajem jula jedan od najuticajnijih ekonomista zemlje, pomoćnik ruskog predsjednika Aleksej Belousov, upozorio je da rublja “prekomjerno jača”. Prema njegovim riječima, “to vodi u gubitke i Centralna banka mora hitno da djeluje”.

Centralna banka je, međutim, oštro reagovala na prijedlog Belousova i preko novinskih agencija izvijestila da ne planira da odustane od plivajućeg kursa.

Plivajuća rublja je ugrađeni stabilizator ekonomije koji dokazuje svoju efikasnost, navode iz Banke.

Krajem 2014. godine, u najteže doba sankcija, Centralna banka je odustala od regulisanja kursa i prestala je da kupuje dolare.

Kao rezultat toga, vrijednost rublje u odnosu na evro i američki dolar pala je za 60 odsto.

Guverner Elvira Nabiulina u mnogim svjetskim medijima navođena je kao žena koja je spasila rublju i pomogla Vladimiru Putinu da konsoliduje vlast.

U prvoj polovini 2016. godine vrijednost rublje je u odnosu na američki dolar ojačala za 12 odsto, a u odnosu na evro za 10 odsto.

To je zabrinulo firme usmjerene na strana tržišta. Slaba rublja pogoduje izvoznicima, koji na taj način povećavaju svoju efektivnost u rubljama, objašnjavaju ekonomski analitičari.

Prema njihovim riječima, to pogoduje i proizvođačima poljoprivrednih proizvoda kojima je data prednost pred uvozom hrane.

Izvoznicima čiji su rashodi u rubljama, a prihodi u stranoj valuti u interesu je što slabiji kurs rublje. Istovremeno, uvoznici i potrošači koji prihode primaju u rubljama, a kupuju stranu robu, žele dalje jačanje nacionalne valute.

“U modernoj Rusiji, krize iz 1998, 2008. i 2014. godine nastajale su kada bi rublja pretjerano ojačala”, upozorava Konstantin Koriščenko, rukovodilac Katedre za tržište vrijednosnih papira i finansijski inženjering Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju.

Stanovništvo od jake rublje ima koristi u vidu sniženja inflacije, jeftinijeg uvoza, dostupnijih putovanja, ali se istovremeno smanjuju budžetski rashodi.

Cijena nafte počela je malo-pomalo rasti, ali ruske stope ostaju visoke. To stvara jako dobre uslove za kratkoročne spekulacije, objašnjavaju ekonomisti.

Centralna banka nastoji da maksimalno uspori inflaciju, a Ministarstvu finansija je vrlo važno da održi cijenu nafte u rubljama, navode analitičari.