Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energetski summit

Samo šest posto žena na rukovodećim pozicijama u energetskom sektoru u BiH

energetski sektor zene (1)

Savjetnica za energiju i klimatske promjene Maša Njegovan rekla je kako je zastupljenost žena u energetskom sektoru 20 posto, a na rukovodećim pozicijama tek 14 posto na globalnoj razini

Panel diskusija ‘Uloga žena u pravednoj tranziciji energetskog sektora’ na Energetskom summitu u Neumu okupila je neke od najistaknutijih žena u oblasti energetike i zaštite okoliša koje su naglasile nedovoljnu zastupljenost žena na visokim pozicijama u sektoru u kojem dominiraju muškarci te su adresirale neke od uzroka ovog problema.

U svom uvodnom obraćanju rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera naglasila je značaj rodne ravnopravnosti u energetskom sektoru i uključivanja žena kao korisnica i liderki u svim aktivnostima i donošenju odluka, priopćili su organizatori.

Nedera je istaknula značaj zajedničkog rada svih aktera na kreiranju jednakih mogućnosti i prilika za žene i muškarce, koje prema globalnom strateškom planu UNDP provodi u svom i radu sa svim partnerima.

Savjetnica za energiju i klimatske promjene Maša Njegovan rekla je kako je zastupljenost žena u energetskom sektoru 20 posto, a na rukovodećim pozicijama tek 14 posto na globalnoj razini. U BiH je taj broj još manji i od ukupnog broja zaposlenih u energetskom sektoru, žena je tek 17 posto, a samo 6 posto je na ključnim pozicijama.

Njegovan je dodala i to da su žene generalno manje zastupljene u STEM sektoru, i da je to nešto na čemu se u budućnosti treba više raditi.

“Nijedna zemlja na svijetu ne može ostvariti svoj ekonomski i socijalni potencijal ako ne uključi žene na rukovodeća mjesta”, izjavila je ravnateljica misije USAID u BiH Courtney Chubb, dodavši kako USAID vodi računa o ravnopravnosti žena kroz sve svoje projekte.

“Posebno mi je drago što mogu najaviti da će USAID podržati osnivanje udruženja žena u energetskom sektoru kroz koje će dobiti priliku na jačanju podrške od jedne za drugu, ali i energetski sektor”, zaključila je Chubb.

Energetski samit 2022 zajedno organiziraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), Izaslanstvo EU u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) uime njemačke vlade i Britansko veleposlanstvo u Sarajevu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.