Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Bosić: Sjednica Doma naroda pokazala da je BiH u političkoj blokadi koja će trajati do izbora

mladen bosic – fena

Smatra da se ovim pokazalo da je BiH i dalje u političkoj blokadi koja će sigurno trajati do novih izbora

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (SDS) izjavio je da je današnju sjednicu Doma obilježilo prebacivanje odgovornosti za trenutnu situaciju s jednih na druge.

– Inicijativa o ubrzanom davanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj unije je čist primjer političke igre jer iza toga ne stoji nikakav rad koji bi to omogućio, a čak smo obaviješteni da su predstavnici EU rekli da nema uvjeta za to – naveo je Bosić.

Smatra da se ovim pokazalo da je BiH i dalje u političkoj blokadi koja će sigurno trajati do novih izbora.

Bosić kaže da je pozitivno što su određene stranke koje su bile protiv mjera za ublažavanje ekonomske krize promijenile stav, a prvenstveno Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

– Ipak zabrinjava što postoje naznake da je sve to samo igra i da su u potrazi za razlogom da u drugom krugu odbiju zakon o diferenciranoj stopi PDV-a, što se vidi iz negativnog izvještaja Uprave za indirektno oporezivanje – poručio je Bosić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je danas principe dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost koji predviđa stopu PDV-a od pet posto za lijekove i osnovne životne namirnice, a 22 posto za luksuzne proizvode u redovnoj proceduri. Sada bi trebala uslijediti amandmanska faza, prije nego zakon konačno bude usvojen.